Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör domaren uttala sig om de dömda Foto: privat

Flera får fängelse för sprängning i Hässelby

Uppdaterad
Publicerad

Åtta män har stått åtalade misstänkta för flera brott efter en sprängning i Hässelby och försök till en sprängning i Årsta i fjol. Nu döms sex personer, fyra till fängelse.

Snart ett år har gått sedan den kraftiga detonationen i ett radhusområde i Hässelby villastad i västra Stockholm. Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är de 15 kg sprängladdningarna som detonerat en av de största sprängladdningar som detonerat i svensk civil miljö de senaste åren.

På adressen bodde anhöriga till en rappare med kopplingar till nätverket Foxtrot vars konflikter legat till grund för många av de våldsdåd som drabbat landet under det senaste året.

Våldsvågen i Stockholm

250 målsägande

Det är åtta män i åldrarna 18-29 som stått åtalade för försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse samt medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse. Männen åtalades även för ett försök till en sprängning i Årsta den 9 mars.

Totalt är det runt 250 målsägande i ärendet och på fredagen kom domen från Solna tingsrätt.

Fyra fängelse – två sluten ungdomsvård

Tre personer döms för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse i Hässelby. Ytterligare en person döms där även för inblandning, genom brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Tre döms för sprängningsförsöket i Årsta, varav två även döms för dådet i Hässelby.

Fyra personer får fängelse i respektive 14 år, 7 år, 5 år och 5 månader samt 3 år. En 17-åring, som anses deltagit i både Hässelby och Årsta, döms till sluten ungdomsvård i fyra år. En annan 17-åring döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.

Skadeståndsfrågan för målsägande inte avgjort

Två personer frikänns helt från brott.

En 14-åring är fortsatt misstänkt för sprängningsförsöket i Årsta, men bevistalan förs där inom ramen för ett annat mål, skriver tingsrätten.

Skadeståndsanspråket för de runt 250 målsägande kommer att prövas vid ett senare tillfälle och har inte avgjorts i dagens dom.

För grannarna i Hässelby har konsekvenserna av sprängningen känts av i snart ett år. Bland annat har paret Pär och Anette fortfarande inte kunnat flytta tillbaka till sitt hus – och fått kämpa med försäkringsbolagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär och Anettes hem i Hässelby blev utblåst av en bomb. Hör dem berätta om livet efter explosionen i videon. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet