Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, om smittspridningen i länet. Foto: Folkhälsomyndigheten

Skärpta lokala råd i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs skärpta lokala råd i Region Stockholm för att minska smittspridningen av covid-19. Det meddelade Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens. De skärpta råden innebär att invånarna uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer så som butiker, köpcentrum och gym.

De nya råden innebär att man bör avstå från att vistas i följande inomhusmiljöer:

 • Butiker
 • Köpcentrum
 • Museer
 • Bibliotek
 • Badhus
 • Gym

Nödvändiga besök i till exempel livsmedelsbutiker och apotek kan göras. Däremot uppmanas invånarna att avstå från att delta i möten, konserter, idrottsträningar och matcher.

Man bör också avstå fysisk kontakt med andra än de man bor med, men det gäller inte vårdbesök. Likaså uppmanas man avstå från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester och kalas.

Inga skärpta råd om kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken ingår inte i de skärpta råden.

– Vi säger fortfarande att de som måste åka ska använda kollektivtrafiken för att kunna ta sig till sina arbeten, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Publikgränsen ligger kvar på 50 personer i Region Stockholm från och med den 1 november – ett beslut som till en början ska gälla i tre veckor.

Beslutet om de lokala råden gäller från och med i dag, torsdag, till den 19 november.

Läs mer om de nya råden i Region Stockholm här.

Alla som vistas i Stockholms län bör:

 1. Avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.
 2. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 3. Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på åtgärder av arrangör för att minimera risken för trängsel till exempel vid in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.
 4. Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
 5. Avstå från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.