Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rinkebyskolans rektor Martin Malmberg säger att de låser skolan för att slippa få in oinbjudna gäster under koranbränningen. Foto: Leonora Toplica, SVT

Skola i Rinkeby låste in elever under koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagens koranbränning i Rinkeby fick varken elever eller lärare på Rinkebyskolan lämna skolbyggnaden.

– Om det skulle hända något så ska vi inte få in oinbjudna gäster, säger rektorn Martin Malmberg.

Aktionen var planerad klockan 13 och skulle ske på torget i Rinkeby centrum, vilket ligger 200 meter från Rinkebyskolan.

Skolan vidtog flera säkerhetsåtgärder på grund av koranbränningen, vilket Expressen var först att rapportera om. Man har tagit in extra personal, hållit informationsmöten med elever och lärare. Vid lunchtid låste man alla entrédörrar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Vill undvika ”oinbjudna gäster”

Enligt Martin Malmberg handlar det om en oro för att det ska bli stökigt i området, och att det ska sprida sig till skolan.

– Om det skulle hända något i Rinkeby så ska vi inte få in oinbjudna gäster. Men det är också för att säkerställa att vi har koll på våra elever, att de inte hamnar i kläm.

Vad innebär det för eleverna?

– Det är en inskränkning av deras frihet. De brukar vanligtvis kunna gå ut till Rinkeby centrum men nu kan de inte göra det mellan klockan 12 och klockan 14 under deras lunchrast.

Istället kommer eleverna under fredagslunchen samlas i skolans idrottshall. Enligt rektorn har man löpande kontakt med polisen under dagen.

– Det är ingen oro bland eleverna, men några var nedstämda, säger Martin Malmberg.

Manifestationen avslutades efter cirka en halvtimme och allt gick lugnt till.

Strax efter klockan 14 kunde eleverna släppas.

– Vi kollade med polisen om det var lugnt och allting hade gått bra, säger Martin Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet