Bristen på tydliga larmrutiner kan få allvarliga konsekvenser. Foto: TT

Skyddsombud larmar: Bristande säkerhet på Citybanan

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsrutinerna på Citybanan har varit för dåliga sedan invigningen förra sommaren. Det menar MTR i en skrivelse till Arbetsmiljöverket.

MTR, som sköter driften av pendeltågen i Stockholm, har via sina skyddsombud larmat Arbetsmiljöverket om säkerheten på Citybanan. Man menar att Citybanan har haft flera larm som har hanterats olika varje gång och att bristen på genomarbetade och tydliga instruktioner och rutiner skapar en stor oro hos MTR:s personal.

”Vid ett skarpt läge kommer bristen av rutiner och tydlighet skapa en situation som kan leda till allvarliga konsekvenser”, skriver man till Arbetsmiljöverket och ger exempel på tillfällen då stationerna har utrymts efter ett larm medan tågtrafiken fortsatt och vice versa. Detta då många olika aktörer är inblandade och personal fått olika instruktioner beroende på yrkesroll.

Rulltrappshaveriet i Stockholm

”Olyckligt”

Jan Magnusson, pressinformatör på MTR, menar dock att det inte finns anledning för resenärer att vara oroliga.

– Vi är medvetna om den osynk som har uppstått, men det innebär egentligen ingen risk för vare sig resenärer eller personal. Det är olyckligt, men ingen säkerhetsrisk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rulltrappshaveriet i Stockholm

Mer i ämnet