SL har fått kritik för att deras kontrollanter fortsatt arbeta i kollektivtrafiken. Foto: Jessica Gow/TT

SL återinför biljettkontroller

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen återinför SL biljettkontroller i kollektivtrafiken på bland annat lokalbanor och bussar.

– Det här är en sommarpresent till det hederliga och skötsamma Stockholm, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, i ett pressmeddelande.

Den 16 juni återinförs biljettkontroller på lokalbanor och bussar vid större knutpunkter. Det var efter att SL kritiserats för att man genomförde biljettkontroller under en pågående pandemi som kontrollerna pausades på obestämd framtid. Sedan dess har SL och fackliga representanter diskuterat hur kontrollerna genomförs på ett säkert sätt för personal och resenärer.

-  Utan biljettkontrollerna försvinner ryggraden i ekonomin såväl som i tryggheten. Nu kan vi äntligen steg för steg ta tillbaka förlorad mark från plankare och otrygghetsskapare, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

Trots att det har varit färre resenärer under maj månad så har antalet fuskåkare närmare fördubblats i jämfört med förra året. Från 48 000 plankare till drygt 70 000 år 2020, enligt Region Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.