Foto: Foto: Göran Nyrén

Södertörnsvargen skjuten under skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fälldes en varg på Södertörn, söder om Stockholm, under den skyddsjakt som Länsstyrelsen beslutat om. Därmed upphör beslutet om skyddsjakt att gälla.

– Vi har haft flera observationer av vargen i det aktuella området den sista tiden. Våra utsedda skyddsjägare har fått ett skottillfälle på den i dag så att vargen kunde avlivas, säger Mia Olausson, naturvårdschef på Länsstyrelsen.

Är den fällda vargen den omtalade Södertörnsvargen som man tidigare spårat?

Vargarna i Stockholms län

– Ja, vår bedömning är att det är den vargen.

Det närgångna beteendet har fortsatt

Den 6 december 2017 fattade Länsstyrelsen Stockholm beslut om skyddsjakt efter den vargtik som rört sig på Södertörn sedan i juni. Jakten har genomförts i ett område inom kommunerna Haninge och Tyresö.

– Det har varit lite färre observationer av vargen den sista tiden men vi har kunnat konstatera att det här närgångna beteendet, som vi grundat vårat beslut på, har fortsatt. Vi känner oss trygga i att vi har fattat rätt beslut.

Fälldes på onsdagen

Under onsdagen fälldes vargtiken i Tyresö kommun, inom jaktområdet.

Vargen har besiktigats av Länsstyrelsens besiktningsman. Vargen ska nu omhändertas av Länsstyrelsens personal och transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för obduktion.

– Det ska kontrolleras att det är rätt individ och att allting har gått rätt till, säger Mia Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet