Krister Schultz, vd för Stockholm vatten och avfall menar att omfattningen av sopstrejken är unik. Foto: SVT

Stockholm vattens vd om sopstrejken: ”Omfattningen är unik”

Uppdaterad
Publicerad

I morse kom besked om att den vilda strejken bland Stockholms sophämtare utvidgas.
– Det har tidigare varit konflikter inom det här området, men omfattningen får man säga är unik, säger Krister Schultz, vd på Stockholm vatten och avfall.

Den vilda sopstrejken växer. Ett 50-tal sophämtare vid renhållningsbolaget Reno Norden strejkar sedan förra onsdagen, och i morse lade även ett 40-tal sophämtare vid Liselotte Lööf ned arbetet.

LÄS MER: Ytterligare 40-tal sopåkare strejkar

Stockholm vatten och avfalls vd Krister Schultz beskriver omfattningen av strejken som unik.

– Det har tidigare varit konflikter inom det här området, men omfattningen får man säga är unik.

– Det är givetvis en besvärlig situation. Vi försöker just nu att få en uppfattning om vilken omfattning strejken har på Liselotte Lööf.

Kräver åtgärdsplaner

För att säkerställa att sophämtningen trots allt fungerar kräver Stockholm vatten och avfall att entreprenörerna tar fram åtgärdsplaner.

– Vi har en nära dialog med våra entreprenörer, framför allt Reno Norden som har varit utsatta för den här vilda strejken i nio dagar nu. Vi ser vad de vidtar för åtgärder för att ändå säkerställa insamlingen av avfallet. Vi fick rapport i dag att de har 33 bilar ute som kör för fullt, säger Krister Schultz.

Ser en positiv utveckling

Reno Norden har tagit in ersättningspersonal som nu arbetar med att hämta stockholmarnas sopor, men trots det släpar hämtningen efter. Stockholm vatten och avfall har fått in tusentals reklamationer.

Hur tycker ni att Reno Norden klarar den här strejken?

– Vi tycker att de handlingsplaner som de tagit fram har varit vederhäftiga och vi ser en positiv utveckling. Så många bilar som är ute i dag, jag tror att de har 40 totalt, visar att de arbetar på ett bra sätt.

– Jag vet också att de arbetar med långsiktiga lösningar nu, sedan sophämtarna har sagt upp sig.

LÄS MER: Strejkande sophämtare säger upp sig i protest

Krister Schultz kan i dagens läge inte säga huruvida det kan bli aktuellt att kräva Reno Norden på vite till följd av att man inte klarat sophämtningen.

– Vi har i våra avtal regelverk kring uteblivna hämtningar och reklamationer, så det kan det absolut bli när vi sedan gör bokslut över det här. Men det skulle nog inte handla om böter, utan avdrag från entreprenörsarvodet.

”Nyckelregistren har inte fungerat”

Stockholm vatten och avfall assisterar nu entreprenörerna med planering av arbetet. I den mån man kan hjälper man också till med nycklar till soprummen.

– Upprätthållningen av nyckelregistren har inte fungerat ute hos entreprenörerna. Där måste vi  kontinuerligt se till att kravet på entreprenörerna utförs. Prio ett är att se till att effekterna av den här vilda strejken blir så begränsade som möjligt för stockholmarna.

LÄS MER: Här är nycklarna till sopkonflikten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet