Det var lång kö utanför Krys teststation på Regeringsgatan i Stockholm idag. Foto: SVT

Stor efterfrågan på antikroppstester

Uppdaterad
Publicerad

Det är rusning till antikroppstester. Både Kry och Doktor.se öppnar nu nya provtagningsställen för att möta efterfrågan.

Det är många som vill kolla om de har antikroppar mot Covid-19. De 100 000 antikroppstesterna som regionen upphandlat med Werlabs tog slut för en vecka sedan och nya aktörer tog över masstestningen. bland annat Kry, Synlab, Unilabs och Doktor.se.

Varken Kry eller Doktor.se märker någon avmattning nu i semestertider, snarare tvärtom. Därför ökar båda nu kapaciteten.

– På torsdag öppnar vi på Hornsgatan. Där kommer vi att kunna ta emot 36 patienter per kvart. Vi tittar också på andra lokaler, säger Julia Levander som är kommunikationschef på Kry.

– Vi har redan ökat från sex till åtta stationer. Och den här veckan öppnar vi i Hallunda och Upplands Väsby också. Senare kommer det att bli en station också i Södertälje, säger Leo Heijbel som är marknadschef hos Doktor.se.

Kan bli kö

I dagsläget kan Doktor.se utföra 20 000 tester i veckan. I ett första steg ska man öka till 25 000.

– Hos oss märker vi att den största efterfrågan finns söder om Stockholm. Vi vet inte riktigt varför, men det kan bero på att när provtagningen startade så var den koncentrerad till innerstan och till Kista.

Båda företagen tillämpar samma bokningsvariant. Den som vill testas får sig tilldelad en tidsslot på en kvart. Samtidigt så bokas 17-25 andra personer.

Är det verkligen coronasäkert?

– När vi tar emot 18 personer samtidigt så är det sex sjuksköterskor som tar hand om dem, så det går snabbt, säger Julia Levander på Kry.

– Det kommer alltid att bli en viss köbildning, men vi försöker att se till att alla håller avstånd. Och den som har symptom ska inte komma och testa sig.

Tider går åt snabbt

Och efterfrågan på tester visar inga tecken på avta. Trots det ska man inte behöva vänta alltför länge.

– Om man är flexibel och kan flytta sig till ett ställe längre bort, så kan man få tid samma vecka, säger Leo Heijbel på Doktor.se.

– I övrigt så går det oftast att få en bokning inom en vecka, även om tiderna går åt jättefort.

Den som vill testa sig behöver inte hålla reda på vilka leverantörer som utför testningen utan kan gå in via 1177.se. Där finns listor på de enheter som erbjuder provtagning och där går det att söka efter lediga tider. Tiderna blir hela tiden fler men intresset är mycket stort och vissa provtagningsställen blir fullbokade.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet