Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sett till föregående år har skottlossningarna och antalet skadade i skjutningar minskat i länet. Ändå var antalet dödsoffer högre än någonsin under 2022. Foto: SVT/Blåljusbilder

SVT summerar skjutningar i Stockholms län under 2022

Uppdaterad
Publicerad

Sett till antalet dödsskjutningar var 2022 ett rekordår, både nationellt och lokalt i Stockholms län. Vissa områden har varit hårt drabbade medan andra varit lite mer förskonade än tidigare. SVT har summerat hur skjutvapenvåldet sett ut i länet under året – se vad som sticker ut i videon.

Skillnad mot polisens officiella statistik

När polisen för statistik över skjutningar ska det rent formellt handla om ”avsiktligt avfyrade krutladdade projektiler”. Därför avvaktar de gärna med att lägga in fall där det finns anledning att misstänka att den slutliga brottsrubriken blir något som bygger på att själva avfyrandet var oavsiktligt, till exempel grovt vållande till annans död.

Skjutningen i Björktunneln den 20 oktober, där en person dog, kan polisen i nuläget inte säkert säga var avsiktlig eller inte. De har därför avvaktat med att ta med den i statistiken.

SVT har dock valt att ta med den eftersom det är en person som skjutits till döds, oavsett avsikt eller brottsrubricering. Vi har därför 30 dödsoffer i Stockholms län under 2022 medan polisens officiella statistik säger 29.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet