Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följde Tims dag i rätten där han kämpade för att få sina LSS-insatser tillbaka. Foto: Ellen Pan/SVT

Tim en av många som tvingats ta sitt fall till domstol

Publicerad

Förra veckan var det dags för 28-årige Tim Engström att få sitt LSS-fall prövat i domstol. SVT var med under hans dag i förvaltningsrätten.

– Jag hoppas bara att det blir någonting bättre för mig, säger Tim.

I vår granskning av hur LSS fungerar i Österåker har vi länge följt 28-årige Tim Engströms fall. Tim blev av med sina insatser och vräktes från sin lägenhet trots att ingenting i hans behov förändrats.

Sedan en tid tillbaka bor han i en lägenhet som han fått genom socialtjänsten i kommunen. I övrigt är det hans mamma Anita som i mångt och mycket axlar ansvaret för Tims situation.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

– Det känns jättejobbigt. Jag förstår inte varför vi ska behöva vara här ens, säger Anita.

”Jag förväntar mig ingenting”

SVT har länge granskat LSS-situationen i Österåker och idag, fredag, vittnar universitetslektorn och LSS-experten Andreas Pettersson om att domstolarna inte har kompetensen för att döma i LSS-mål och därför ofta lutar sig mot att kommunerna gjort korrekta bedömningar. Trots det hade Tim och hans mamma en förhoppning om att dagen i rätten skulle ge dem rätt.

– Det har inte gått så bra mellan mig och kommunen. Jag hoppas väl att det ska gå bra men jag förväntar mig ingenting, säger Tim.

Beslutet från förvaltningsrätten skulle ta flera veckor, men kom redan efter en. Följ Tims dag i rätten och hör om rättens beslut i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet