Foto: Stefan Johansson/TT

Tre personer häktade för dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har häktats med kopplingar till dödsskjutningarna i Järva i december. En person är misstänkt för medhjälp vid mordet i Tensta. Två andra personer är häktade misstänkta för grova vapenbrott.

Polisen har jobbat med att utreda kopplingar mellan skjutningarna i en månad. Nu har två personer häktats misstänkta för grova vapenbrott, som kan ha kopplingar till de mord och mordförsök som skett i Järvaområdet i december. Ytterligare en person är häktad misstänkt för medhjälp vid Tenstamordet. Det uppger polisen för SVT Nyheter Stockholm.

– Vi har gripit en person misstänkt för medhjälp till Tenstamordet. De andra två personerna är häktade för grova vapenbrott, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Skjutningarna kopplas samman

Dubbelmordet i Rinkeby den 2 december, skjutningen i Hjulsta den 12:e december och dödsskjutningen i Tensta den 13:e december har kopplingar till varandra, enligt polisen. På fredagskvällen den 2 december gick två personer in på ett kafé i Rinkeby – beväpnade med automatvapen. Gärningsmännen avlossade flera skott mot de två bröderna, 25 och 26 år gamla.

Tio dagar senare blir en man i en bil i Hjulsta skjuten med fyra skott. Mannen överlever och enligt polisen har han kopplingar till bröderna som mördades i Rinkeby. Bara timmar senare skjuts en man med flera skott i ett skogsparti i Tensta. Han skadas så allvarligt att han senare avlider av sina skador.

Utreds som en särskild händelse

Polisen har jobbat med utredningarna som en särskild händelse vilket betyder att de har fått extra resurser till utredningen. De jobbar alltså efter teorin att morden har kopplingar till varandra.

– Vi utgår från att det finns ett samband mellan de tre händelserna, säger Lars Byström.

Så ni bekräftar att de tre händelserna hänger ihop?

– Det är vår teori, ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet