Polisens avspärrning efter skottlossningen i Mariehäll. Och polisens hundförare som undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen. Foto: TT

Två män frias i hovrätten för gängmordet i Mariehäll

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig och en 23-årig man dömdes till långa fängelsestraff av tingsrätten för gängmordet i Mariehäll i Bromma förra året. Männen, som släpptes på fri fot i början av september i väntan på domen, frias nu av Svea hovrätt.

Det var i november 2017 som en man sköts ihjäl i Bromma efter en dramatisk biljakt mitt på dagen. Bilen som mannen färdades i besköts med automatvapen från en efterföljande bil under hundratals meter.

Sju personer åtalades, men det var bara 24-åringen och 23-åringen som dömdes i tingsrätten – till 18 års fängelse för mord, respektive tio års fängelse för medhjälp till mord.

Nu friar alltså Svea hovrätt männen för inblandning i mordet.

Dna-spår inte tillräckligt

Hovrätten anser visserligen det bevisat att skytten satt i baksätet på den bil som kort efter skjutningen brann vid Ängbybadet, men att det inte är bevisat att det var 24-åringen som var skytten. Detta trots att 24-åringens dna hittats på en brandskadad handske i bilen och att det på handsken hittades partiklar med sådan sammansättning som patronhylsorna på Bällstavägen hade.

Även de kläder 24-åringen bar vid gripandet två månader senare visade spår av samma typ av partiklar.

”Vid en första anblick framstår den tekniska bevisningen som graverande”, skriver hovrätten, men menar att handsken skulle kunna ha kommit i kontakt med skjutvapen eller patronhylsor inne i bilen utan att handsken använts vid själva hanterandet av ett skjutvapen.

Det skulle också kunna ha varit så att handsken förvisso använts av skytten, men hovrätten resonerar att handsken även skulle kunna ha burits av någon annan än den mordåtalade.

Försvarsadvokaten: ”Väntad dom”

– Domen var väntad. Som bevisningen såg ut så förstod vi ganska tidigt att åtalet inte skulle hålla, säger 24-åringens advokat Sargon de Basso till SVT Nyheter Stockholm.

– Det var ett typiskt indiciemål – man hade hittat små spår som man försökte göra ett åtal av men det räcker i regel inte i brottsmål, säger Sargon de Basso.

Även den 23-åring som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord frias. Han hyrde en av bilarna som senare befann sig i närheten av brottsplatsen men det är enligt hovrätten inte klarlagt att mannen insåg vad bilen skulle användas till.

Åklagaren: ”Det var ju väntat”

Åklagaren Anders Tordai är inte förvånad över domens utgång.

– Det var ju väntat med tanke på hovrättens beslut att häva häktningen på de två som var dömda i tingsrätten. Jag tycker att tingsrättens dom var bättre eftersom den stämde överens med hur vi åtalat, säger han.

Känns det som ett misslyckande att de inte blev dömda i Svea hovrätt också?

– Nej, det är inget misslyckande. Domstolen har gjort en annan bedömning av bevisläget. Det är som det är, säger åklagaren Todai.

Fakta: Sju åtalades – samtliga friade

Från början åtalades sju män för inblandning i Bromma-mordet, som enligt en av polisens hypoteser kunde vara en hämnd för ett mord i Östberga i södra Stockholm i augusti samma år.

Två män, 33 och 24 år gamla, åtalades för mord. Åklagaren gjorde gällande att det var 24-åringen som sköt från bilen med automatvapnet. Han åtalades också för framkallande av fara för annan. Ytterligare fem personer åtalades, däribland en 23-årig man, för inblandning, som anstiftan till och medhjälp till mord.

Fem av männen friades av Solna tingsrätt, medan 24-åringen och 23-åringen dömdes för mord respektive medhjälp till mord. Den 18 september 2018 friades också dessa två av Svea hovrätt.

Källa: Åtalet och domarna (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.