Kommunen anmälde ABF Botkyrka/Salem för misstänkt bedrägeri – och ABF gjorde en motanmälan om tjänstefel från kommunens sida. Båda ärendena ligger i princip orörda hos rättsväsendet. Foto: SVT

Vapen, knark och dömda anställda – här är kritiken mot fritidsgårdarna

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan stängde kommunen flera av ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka – och de inblandade är fortfarande djupt oense om vad som egentligen hände. En extern granskning visade på omfattande missförhållanden men ABF hävdar att rapporten innehöll allvarliga brister.

En av dem som fattade beslutet om att stänga fritidsgårdarna var den nu bortröstade Ebba Östlin (S) – och striden om fritidsgårdarna har återigen hamnat i fokus.

Säkerhetsbolagets granskning från våren 2022 lyfte bland annat fram att narkotika och vapen hittats i anslutning till fritidsgårdarna. Här är fem punkter ur rapporten – och ABF Botkyrka/Salems svar:

Anställda dömda för brott 

Kritiken: I säkerhetsrapporten upptäcktes att elva dåvarande eller tidigare anställda vid fritidsgårdarna var dömda för brott. Det handlade bland annat om misshandel och narkotikabrott.

ABF Botkyrka/Salem:s svar: Det rör sig om högst sju medarbetare som var dömda för brott. Vi kontrollerar belastningsregister och detta syns ej i den typen av utdrag som rekommenderas.

Incidenter och polisanmälningar 

Kritiken: Flera incidenter har varken polisanmälts eller rapporterats till kommunen, varav en allvarlig incident där en anställd på en fritidsgård blev uppsökt på sin arbetsplats och misshandlad.

ABF:s svar: Ledningen är kritisk till hur misshandelsincidenten hanterades av dåvarande ledning och uppmanar Botkyrka kommun att upprätta polisanmälan om andra påstådda brott. Om inte det görs bör heller inte anklagelserna stå med i rapporten.

Skyddsvästar och kriminella besökare

Kritiken: Säkerhetsrapporten konstaterade att äldre personer med en kriminell livsstil tillåtits vistas inne på fritidsgårdarna. Detta skapar en otrygg miljö för de unga besökarna, konstaterar dem.

ABF:s svar: Personer med skyddsväst får inte vistas inne i lokalerna. Vi bedrev öppna fritidsgårdsverksamheter. Att kontrollera alla besökares bakgrund är inte möjligt.

Olovligt nyttjande av bidrag

Kritiken: Olovligt nyttjande av de bidrag som tilldelats ABF Botkyrka/Salem. Bland annat inköp av dyra julklappar och andra dyra personalrelaterade inköp.

ABF:s svar: Alla redovisade inköp är kopplade till den öppna fritidsverksamheten. De ”dyra julklapparna” utgår till halva värdet av den julklapp kommunanställda fritidsledare fick under samma år.

Olämpliga anställda 

Kritiken: Polisen har flera gånger larmat om olämpliga anställda, däribland en person som dömts för sexualbrott. Men ingen förändring har skett.

ABF:s svar: Ledningen har inte fått information om olämpliga anställda. Undantaget är medarbetaren som blivit dömd för sexualbrott. Den blev omedelbart avstängd och fick sluta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Flera utredningar kring härvan

Den polisanmälan som Botkyrka kommun gjorde efter granskningsrapporten har fått polisen att inleda en förundersökning.

Detsamma gäller den polisanmälan som ABF Botkyrka gjorde mot kommunen för tjänstefel.

Båda utredningarna står emellertid i princip still, enligt uppgift till SVT.

Den JO-anmälan som ABF Botkyrka gjorde mot Botkyrka kommun efter stängningen av fritidsgårdarna lämnades utan åtgärd av JO.

Efter kommunens granskning startade Folkbildningsrådet en granskning för att utreda om ABF Botkyrka tagit emot dubbla bidrag för studiecirklar. Även den granskningen är pågående, och det har skett en omfattande skriftväxling mellan parterna.

ABF Botkyrka drev fram till 2015 också ett projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden, och där undersöker man just nu om man ska inleda en egen granskning.

Socialdemokraternas interna utredning om turerna kring det möte där Ebba Östlin röstades bort pågår fortfarande men väntas bli klar i närtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.