Det är ansträngt läge inne på NKS intensivvårdsavdelningen där de sjukaste covidpatienterna vårdas. Foto: Tim Ekendahl/SVT

Följ med in på Karolinskas intensivvårdsavdelning under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att strömmen av patienter till Karolinskas IVA-avdelningar börjat mattas lite är läget fortsatt ansträngt. Personalen börjar bli sliten efter flera arbetsintensiva veckor samtidigt som allt fler stockholmsbor tar sig ut i vårvärmen.

– Beroende på hur folk beter sig i samhället så påverkar det någon vecka senare belastningen inom intensivvården, säger Björn Persson verksamhetschef på NKS i Solna.

Inflödet av patienter på Nya Karolinska sjukhuset har den senaste tiden visat tecken på avmattning, något som glädjer verksamhetschef Björn Persson även om han inte vill ta ut några segrar i förskott.

– Nu gäller det att ha tålamod och uthållighet i den här extrema situationen. Personalen börjar också undra när det ska bli som vanligt igen, säger Björn Persson.

Vårdkapaciteten finns och det finns beredskap att öppna upp till 30 ytterligare vårdplatser. Problemet är att det saknas avlastning för den allt mer utmattade intensivvårdspersonalen.

Intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset

Före covid-19 fanns totalt 38 IVA-platser på tre olika avdelningar. I dag finns 185 IVA-platser på nio olika avdelningar. Statistiken är aktuell vid publiceringstillfället 23/4-20.

• 24% av landets alla intensivvårdspatienter med covid-19 vårdas på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge

• 240 patienter har hittills lagts in för intensivvård för covid-19 på sjukhuset

• Medelåldern är 58 år (spann mellan 22-81 år)

• 82% är män.

• 81% har ett BMI över 25 kg/m²

• 35 av 240 patienter har avlidit (15%) och cirka 80 patienter har skrivits ut.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet