Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du psykologen Hedvig Lundgren berätta om hur man jobbar för att fler patienter i Järva ska nås och få hjälp. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

Vill jobba mer utåtriktat i Järva – startade mottagning i Solna

Publicerad

Det är större risk att en diagnos förbises eller att vård inte söks i samma utsträckning vid socioekonomisk utsatthet, enligt Socialstyrelsen. Men när Malinamottagningarna startades ifjol blev placeringen inte i ett sådant område.

Psykologmottagningar för barn upp till fem år, så kallade Malinamottagningar, har nu funnits i drygt ett år. I Stockholms län finns det sex mottagningar och den som riktar sig till invånare i Järva ligger i Solna – detta trots att barn och föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden har större behov av psykologhjälp.

”Vi försöker vara lokalt på plats”

Men enligt Hedvig Lundgren, psykolog på Malinamottagningen i Solna, försöker de prioritera att även finnas lokalt på plats. Exempelvis genom att samarbeta med barnavårdscentralen i Kista.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– De kommer på remiss till oss men får möjlighet att träffa psykolog på Kista BVC för att de inte ska behöva ta sig lika långt.

vad är malinamottagningar?

Malinamottagningar är psykologmottagningar som tar emot familjer med barn 0–5 år som behöver stöd av psykolog. Mottagningarna har funnits i drygt ett år.

Malinamottagningar är en första ingång till stöd om du upplever svårigheter i föräldraskapet. Det kan vara att du bekymrar dig för hur ditt barn mår eller fungerar i vardagen eller känner en oro inför föräldraskapet.

Det finns sex Malinamottagningar i Stockholms län: Bromma, Danderyd, Solna, Södermalm, Enskede och Huddinge.

Källa: Region Stockholm och 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet