Fredrik Apollo Asplund sadlade om från restaurangbranschen i april och blev kvar. Foto: SVT

Bytte från krogjobb till coronavård – blev kvar på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

I våras satsade Region Stockholm på att rekrytera personal som saknade vårdutbildning. De avlastade akutsjukhusens personal och utförde arbetsuppgifter som framförallt handlade om att hålla smitta borta. Nu görs återigen liknande rekryteringar.

– Det är förberett för att på liknande sätt som i våras bemanna Karolinskas covid-avdelningar med externa resurser och nu gör vi förstärkningar, säger Catarina Thepper kommunikatör på Karolinskas presstjänst.

När jobbet på restaurangen försvann i mars fick Fredrik Apollo Asplund av en slump jobb på Karolinska sjukhuset i Huddinge. En intensiv arbetsperiod följde under våren.

– Vi som jobbade kom från olika branscher och hade tidigare arbetat som servitörer,  flygvärdinnor, cirkusarbetare eller hovmästare. Vi rekryterades för att assistera vårdpersonalen med uppgifter som de inte hann med som att städa, transportera sängar och sprita sängar, säger han.

Corona i Stockholm

Akutsjukhus skalar upp igen

Under sommaren när antalet inskrivna covidpatienter minskade blev behovet av beredskapsarbetare mindre. En del av de som jobbade blev kvar på sjukhusen, men med nya arbetsuppgifter.

– Av dem som ryckte in för att hjälpa till under vårens arbete med covid-19 är cirka 80 personer fortfarande kvar på Karolinska. Nu söker vi återigen efter personal, säger Catarina Thepper kommunikatör på Karolinskas presstjänst.

Även andra akutsjukhus tittar nu på höstbemanningen för att se hur sjukhuspersonalen kan avlastas.

– När det gäller mobilisering håller vi på att se över behov och jobbar kontinuerligt med rekrytering, säger Liza Greiz kommunikatör på Södersjukhuset

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

Behov av extrapersonal eller extrajobb

Sveriges kommuner och regioner, SKR, samlar kontaktuppgifter till verksamheter som söker medarbetare med kort varsel. Där kan arbetsgivare själva anmäla sig för att finnas med och arbetssökande kan se vilka kommuner och regioner som är i behov av personal.

SKR:s hemsida kan du läsa mer och anmäla intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet