Uppsala universitet drar en vinstlott i regeringens satsning på högre utbildning i spåren av coronapandemin. Den innebär 1 510 nya utbildningsplatser till år 2021. Foto: Tor Johsson/TT

Nu blir det 1 500 fler studenter vid Uppsala universitet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet är ett av de två lärosäten som får mest pengar i landet för att skapa fler utbildningsplatser nästa år. Totalt satsar regeringen 1,7 miljarder av sin budget.

Söktrycket till universitet och högskolor har ökat till följd av coronapandemin. Regeringen lägger därför 1,7 miljarder på nya utbildningsplatser. Varav 175 miljoner kronor går till Uppsala.

– Goda möjligheter till utbildning behövs när antalet sökande till högskolan är rekordhögt. Med den här budgeten föreslår vi resurser så att fler ska kunna studera, var man än befinner sig i livet eller landet, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, i en skriftlig kommentar.

För Uppsala universitet innebär det 1 510 nya platser under år 2021.

– Det är väldigt olika typer av platser – en del kortare och andra längre, men det är väldigt styrt. En liten del är det fritt för lärosätet att erbjuda utifrån sina förutsättningar, säger Anneli Waara som är presschef vid Uppsala universitet.

Redan innan sommaren fick universitetet mer pengar för att bland annat erbjuda fler sommarkurser och fler platser på det naturtekniska basåret under innevarande hösttermin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.