Byggandet av 100-huset beräknas bli 190 miljoner kronor dyrare än budget. Foto: Ramin Takamoli/SVT

29 duschrum felbyggda på ”Nya Akademiska”

Uppdaterad
Publicerad

Fel golvlutning i flera duschrum och hundratals andra anmärkningar återstår. Skanska hinner inte åtgärda felen i tid och därför kan inredningen, men inte patienterna, flytta in i de nya lokalerna.

I samband med att besiktningen sammanställdes i höstas uppdagades ett stort antal anmälningar där två fel anses vara av allvarligare karaktär. Delvis handlar det om att fel typ av skruv systematiskt använts i samband med monteringen av byggnadens fönster. Utöver det har även lutningen blivit fel i 29 duschrum, något som UNT var först med att berätta.

”Normalt” med 1800 anmärkningar

– Skanska ansvarade för en del brister och en del ansvarade Region Uppsala för. Vissa brister upptäcks tyvärr sent eller efter överlämnande och tar en del tid att åtgärda för att alla parter ska vara nöjda, skriver Marcus Andersson, regionchef för Skanska, i ett mejl till SVT Uppsala.

Framtidens Akademiska

Kent Strömberg, projektchef vid fastighet och service, menar att det är tråkigt att fel uppdagas, men liksom Marcus Andersson anser han inte att det handlar om några dramatiska brister.

– Vid slutbesiktningen var det ungefär 1 800 anmärkningar, varav 2 anmärkningar är av allvarligare karaktär. Det motsvarar cirka 3 anmärkningar per 100 kvadratmeter. I dag är det cirka 400 anmärkningar som återstår att pricka av, säger Kent Strömberg.

Inga patienter förrän i mars

Att 29 duschrum blev underkända menar han delvis har sin förklaring i att kraven är hårdare vid inspektion av sjukhus.

– I duschrum inom sjukvård, där människor kan ha svårt att lyfta på fötterna, är det viktigt med en svag lutning. I 29 badrum av byggnadens totalt 160 rum har montören inte lyckats så bra med spackelspaden, säger Kent Strömberg.

Inredningen har redan börjat bäras in till 100-huset, berättar Kent Strömberg, däremot så kommer inte byggnaden att husera några patienter förrän 15 mars.

– Visst har det stört påbörjandet av vårdverksamheten. Den delen har senarelagts med sex veckor, säger han.

Inga fler uppskjutna flyttdatum

Att den nya tidsramen kommer att hålla känner sig Kent Strömberg trygg med.

– Vi har avstämningar med Skanska två gånger i veckan för att försäkra oss om att felen åtgärdas. Som det ser ut nu kommer Skanska att klara av det med god marginal, säger han.

Hur påverkar den nya tidsplanen kostnaderna för bygget?

– Kostnadsprognosen är oförändrad men det kommer bli en diskussion om vem som bär ansvaret för vissa besiktningsanmärkningar. Innan året är slut kommer det stå klart vad slutnotan landar på, säger Kent Strömberg

Bygget av 100-huset har inte gått smärtfritt och kostnaderna för bygget har successivt ökat. Kent Strömberg är dock övertygad om att slutresultatet kommer att bli bra.

– Det är ett fint hus där patienterna upplever lokalerna som trevliga, professionella och i framkant. Det är vad vi kommer lämna efter oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet