Enligt åtalet ska Uppsaladoktoranden ha försökt att skicka gift till en tjeckisk minister och sålt det farliga giftet ricin genom ett hemligt nätverk på internet. Foto: Polisen

Åtalad doktorand släpps från häktet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsaladoktoranden som åtalades misstänkt för att ha sålt gift har nu släppts från häktet.

Tingsrätten beslutade att släppa Uppsaladoktoranden ur häktet efter rättegången under måndagen. Tingrätten har även beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning i väntan på dom.

– Det var förstås väldigt skönt för min klient att bli försatt på fri fot, säger mannens försvarare, advokat Bengt-Göran Hugoson till UNT.

Tillslaget mot doktoranden

Läs mer: Gifthandlare i hemligt nätverk

Under hösten 2015 fick polisen in uppgifter om att någon sålde flera giftiga preparat på internet. I samarbete med amerikanska FBI och annan utländsk polis kunde en Uppsaladoktorand gripas under våren. Han häktades i april misstänkt för att bland annat ha sålt det dödliga giftet ricin och för att ha utpressat en tjeckisk minister. Sedan dess har mannen suttit frihetsberövad.

Doktoranden åtalades även för grov stöld från Uppsala universitet. Enligt åtalet ska mannen ha varit en del av ett hemligt nätverk på nätet där produkter av olika slag ska ha köpts och sålts. Bland annat handlar det om natriumazid, cyanogenbromid, sprutor, kanyler, kloroform och ricin.

Läs mer: Åklagaren: Här postar han dödsgiftet

Läs mer: FBI-utredare i tillslaget mot doktoranden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet