Åklagaren Henrik Söderman vid Internationella Åklagarkammaren beslutade om att polisen skulle beställa varor av den misstänkte doktoranden. Foto: TT/SVT

Polisen beställde varor av ”giftdoktoranden”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beställt varor av den Uppsaladoktorand som misstänks för att ha sålt gift via nätet. De ville knäcka hans alias och kunde spåra honom till en postlåda i Uppsala.

Under hösten 2015 fick polisen in uppgifter om att någon sålde flera giftiga preparat på internet. I samarbete med amerikanska FBI och annan utländsk polis kunde en Uppsaladoktorand gripas under våren. Han häktades i april misstänkt för att bland annat ha sålt det dödliga giftet ricin och för att ha utpressat en tjeckisk minister.

Nu har P4 Uppland Sveriges Radio tagit del av uppgifter som visar att polisen beställde varor av den misstänkte doktoranden. De ville ta reda på vem som postade varorna och se vem som låg bakom det alias som sålde gift på nätet. Polisen kunde sedan se den misstänkte doktoranden posta brev i en brevlåda i Uppsala. De beslagtog senare breven som innehöll de varor de beställt. Den som beslutade om de provokativa åtgärderna var åklagaren Henrik Söderman vid Internationella Åklagarkammaren.

Tillslaget mot doktoranden

– Vi har vid två tillfällen gjort provokativa åtgärder. Grunden var att i första hand säkerställa att det är han som står bakom hemsidan som sålde de giftiga preparaten. Därutöver har det varit att ta reda på om han hade de varor han påstod att han hade, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Var det gift som polisen beställde?

– Vi återkommer till vad det var vi beställde, säger Henrik Söderman.

LÄS MER Säkerhetsavdelningen – Vet inte om gifterna är härifrån

Fortfarande häktad

Doktoranden sitter fortfarande häktad misstänkt för flera grova brott. Han nekar till brott. Åklagaren räknar med att begära förlängd åtalstid under tisdagen.

– Vi håller på att sammanställa uppgifterna efter den tekniska undersökningen och den misstänkte ska höra som de uppgifterna. Ett sista förhör är planerat till nästa vecka. Vi räknar med att utredningen kommer att vara klar för delgivning till den misstänkte i mitten på juli, säger Henrik Söderman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet