Ylva Stadell (S) är ordförande i Plan och byggnadsnämnden i Uppsala. Foto: SVT

Vägen öppen för islamiskt center – ”Vi har haft olika synpunkter”

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen för ett Islamiskt center ligger fast, och därmed är vägen öppen för bygget. Det står klart efter att plan- och byggnadsnämnden behandlat bygglovsansökan under torsdagseftermiddagen.

Plan- och byggnadsnämnden har beslutat att inte ompröva detaljplanen för ett Islamiskt center i Stenhagen i Uppsala. I och med att detaljplanen har godkänts finns det i stort sett inga möjligheter att hindra bygget.

– Vi fattar det slutgiltiga beslutet om en månad men jag har svårt att se att föreningslokalen inte kommer att byggas i Stenhagen, säger Ylva Stadell (S) ordförande i Plan och byggnadsnämnden.

Bygglovet återremitteras på grund av nya uppgifter om höjden på bygget, men det handlar om en formalitet och ska inte påverka den väg som nu öppnats för planerna.

Varför har ni godkänt detaljplanen?

– För att markens förutsättningar har inte ändrats sen detaljplanen antogs, säger Ylva Stadell (S),

Flera ville stoppa

Det är Dawastiftelsen som äger marken, och som ansökt om att få bygga en föreningslokal på platsen. Fler partier har velat stoppa bygget. Men enligt lag kan inte kommunen pröva själva verksamheten. Motståndare till det islamiska centret har i stället försökt stoppa det genom att ändra i detaljplanen. Däribland Moderaterna som yrkade på att detaljplanen skulle upphävas.

– Vi tar medborgarnas oro på allvar och vill göra något bättre med marken, säger Therez Almerfors (M), vice ordförande Plan och byggnadsnämnden.

Vad vill ni göra då?

– Vi kommer återkomma med det senare i vår budgetprocess.

Vad är det som övertrumfar äganderätten i det det här fallet?

Det är idag en väldigt osäker plats. Vi tycker att det är dags att kommunen tar ansvar och vi gör gärna det nu, säger Therez Almerfors (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.