Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Caroline Drabe tror att längre avstånd till den parkerade bilen kommer att göra livspusslet svårare att få ihop. Foto: Mats Hedström/SVT

Bilister kritiska mot parkeringsplanerna i nya stadsdelen

Publicerad

Exkluderande, så pass att barnfamiljer inte kommer att flytta dit. Det tror Caroline Drabe, vd för bilisternas intresseorganisation, Riksförbundet M.

21 500 nya bostäder, totalt omkring 50 000 som bor i den nya stadsdelen i Bergsbrunnaområdet som är det största inslaget i det så kallade Uppsalapaketet.

Uppsala kommun har en tydlig vision om hur de som ska bo där reser till och från sina arbeten, skolor och fritidsaktiviteter. Kollektivt, med buss eller spårvagn. Eller så går eller cyklar. Åtta av tio resor sker på andra sätt än med bil.

”Handlar om mer”

Men Riksförbundet M, mer känt som Motormännen som var namnet på bilisternas egen intresseorganisation fram till nyligen, ser problem. Framförallt får barnfamiljerna svårt att få livspusslet att gå ihop.

– Livet handlar om så mycket mer än att bara ta sig till och från arbetet, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbundet M.

Dessutom pekar man på att bilarna kommer att ha mindre negativ klimatpåverkan 2050 när den nya stadsdelen beräknas så klar, och framförallt drivas med el.

Politiker försvarar planerna

– Det handlar också om trängselproblematik, hur vi använder vårt gaturum, trafiksäkerhet och ett barnperspektiv, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

I klippet berättar Caroline Drabe och Erik Pelling mer om varför de inte är överens om framtidens bilism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsalapaketet

Mer i ämnet