Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: hör skillnaderna mellan hur Socialdemokraterna och Moderaterna tycker att otrygghet och kriminalitet i Uppsala ska lösas. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Duellen: Så vill S och M göra Uppsala tryggare

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Politikerna i Uppsala är överens om att brottsligheten är ett problem, men frågan är hur den egentligen ska lösas. När Erik Pelling (S) och Therez Almerfors (M) får debattera frågan i en duell går åsikterna isär.

Under torsdagen kallade Uppsala kommun till pressträff för att presentera sitt nya program för ökad trygghet och säkerhet i Uppsala. Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) handlar det framförallt om att på ett tydligt sätt arbeta för en nollvision mot brott.

– Vi vill sätta hårt mot hårt för de som utnyttjar vårt välfärdssystem och berikar sig på andras bekostnad, säger han.

Förslaget innebär bland annat att kommunen ska arbeta tydligare för att öka tryggheten och få ner brotten i kommunen, inte minst ungdomsrånen som de senaste åren ökat. Mellan år 2015-2019 hade Uppsala kommun bland det högsta antalet ungdomsrån i landet. Förslaget innebär dels tidiga insatser i skola, dels ökat antal ordningsvakter och övervakningskameror i samhället.

”Förslaget kommer för sent”

Än är det inte säkert att programmet för ökad trygghet blir verklighet, utan först ska det röstas om i kommunfullmäktige. Therez Almerfors (M) är kritisk till att förslaget läggs fram nu, såpass nära valet.

– Det är jättemärkligt, det här är ett arbete som istället bör ha pågått varje dag under mandatperioden, säger hon.

I klippet: Hör skillnaderna mellan hur Erik Pelling (S) och Therez Almerfors (M) tycker att otrygghet och kriminalitet i Uppsala ska lösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet