Större skogsbrand utanför Österbybruk – vattenbombades från luften

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har larmats till flera bränder under måndagsförmiddagen. I Demmesbo utanför Österbybruk i Uppsala län tog räddningstjänsten hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att vattenbomba en skogsbrand.

– Det är kruttorrt i marken – extrema värden, säger Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid räddningscentral mitt.

Under förmiddagen har SOS fått in larm om flera bränder, bland annat i områden kring Järlåsa, Österbybruk och Storvreta. I Demmesbo nordväst om Österbybruk brann det i ett skogsområde som enligt räddningstjänsten var runt 100 gånger 250 meter.

MSB:s brandflyg fick hjälpa till

Räddningstjänsten var tvungna att ta hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att bekämpa branden. Under flera timmar var branden inte under kontroll.

– Vi har två flygplan från MSB på plats som jobbar med att släcka. Vinden tilltar vilket försvårar arbetet lite. Som det ser ut nu har vi många timmar kvar, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid räddningscentral mitt, vid 14-tiden.

Finns det bebyggelse i närheten dit branden har riskerat att sprida sig?

– Det är kuperad skogsterräng som är svårtillgänglig, men det har inte funnits någon spridningsrisk till bebyggelse utan endast till närliggande skog.

Branden släckt vid 19-tiden

Omkring klockan 15.30 meddelade räddningstjänsten att branden var inringad och att flygplanen hade lämnat platsen.

– Vi har börjat skicka hem våra resurser också. Branden är nu under kontroll, säger Therese Blades, ledningsoperatör vid räddningscentral mitt.

Vid klockan 19.00 på måndagskvällen var branden släckt.

– Vi håller på att avveckla och ska lämna strax. Då överlåter vi ansvaret till markägaren, säger Joakim Tapper, ledningsbefäl vid räddningscentral mitt.

Räddningsledare på plats Peter Svensson:

Bränder i Järlåsa och Storvreta

I Järlåsa var räddningstjänsten på plats med flera enheter för att släcka en terrängbrand. Ansvaret lämnades senare över till markägaren. I Storvreta rörde det sig om en mindre glödbrand vid en eldplats som räddningstjänsten kunde släcka snabbt.

Eldningsförbud råder

Sedan 11 juni är det eldningsförbud i Uppsala län. Det innebär att man inte får elda eller grilla fritt i skog och mark. Enligt Uppsala brandförsvar är det endast tillåtet att grilla vid  fasta grillplatser och på egen tomt.

– Det krävs ytterst lite för att en brand ska få fäste i nuläget. Det räcker med en gnista från järnvägen, från en skogsmaskin eller att någon brutit mot eldningsförbudet och inte släckt ordentligt efter sig, säger Jonas Fröjmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.