För många enskilda brunnar kan skapa problem

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i länet är fortfarande låga. Och nu varnar Sveriges Geologiska Undersökning att antalet enskilda brunnar kan ställa till problem.

Grundvattennivåerna är rekordlåga i år. Och risken är att nivåerna inte väntas öka förrän till hösten. Anledningen till de låga nivåerna är det dåliga tillflödet, genom regn och tidigare snö.

LÄS MER: Vädjan till allmänheten: ”Tänk på vattnet!”

Torkan 2017

LÄS MER: Mer regn enda lösningen

Många hushåll i länet har egen brunn. Sammanlagt finns omkring 15 000 enskilda brunnar i länet. Siffran är däremot inte exakt, då det kan finnas äldre brunnar som inte är registrerade enligt Nyhetsbyrån Siren.

De med enskild brunn utan hjälp

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om hur hushåll med egen brunn står ensamma vid vattenkris. Detta då den aktuella kommunen inte har ansvar för deras vattenförsörjning.

LÄS MER: Ingen hjälp för dem med egen brunn

Att ha egen brunn kan ha sina fördelar, inte minst om man är lantbrukare. Dock meddelar nu SGU att för många brunnar på liten yta kan skapa problem.

– Det är inte bra att ha för många brunnar på samma plats. Vattnet kan ta slut eller bli salt om man förbrukar för mycket, säger Jonas Gierup, hydrogeolog på SGU.

Antalet brunnar per kommun och per invånare skiljer sig åt beroende på var du är i länet. Flest finns i Östhammar: 121 stycken per tusen invånare. Färst i Älvkarleby: 7 stycken per tusen invånare.

Så många brunnar finns i din kommun. Foto: Siren

Åtgärder

I flera kommuner i länet har ansvariga tagit till åtgärder för att råda bot på problemet. Bland annat har tankbilar körts ut till ansatta områden, samt reserver förberetts.  Också bevattningsförbud har införts på diverse platser.

LÄS MER: Förbud mot att vattna i Östhammar

LÄS MER: Unik lösning från 70-talet räddar Uppsala från vattenbrist

LÄS MER: Kommunen har ställt ut vattentankar på flera platser

Men ägare med enskilda brunnar står dock ensamma om krisen står till.

– Det här framgår av lagen för allmänna vattentjänster och den som har enskild brunn har ju valt en annan lösning och får själv ta ansvar för sin vattenförsörjning, har Annika Israelsson, chef för plan- och bostadsenheten på Länsstyrelsen och jurist tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Finns det några undantag från det?

– Nej, inte som jag vet.

Kan sina

SGU är medveten om problemet.

– De senaste 15 åren har brunnarna blivit lite djupare, antagligen för att man inte får fram tillräckligt med vatten. Vi får en del samtal om brunnar som sinar, säger Jonas Gierup, till Nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: Så använder du vattnet smart

Så många brunnar finns i din kommun

  • Östhammar: 121
  • Heby: 104
  • Tierp: 62
  • Knivsta: 59
  • Enköping: 60
  • Uppsala: 26
  • Håbo: 25
  • Älvkarleby: 7

Källa: Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet