Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska människor orka arbeta till pensionsåldern i framtiden om de har sämre kondition? Hör Magnus Svartengren, professor i arbets- och miljömedicin om problemen. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

De gynnas av träning på jobbet – och de missas

Uppdaterad
Publicerad

Konditionen går ner i många yrkesgrupper, visar studier. Forskaren Magnus Svartengren menar att arbetsplatsen har en viktig roll i att vända utvecklingen.

– Träning på arbetstid kan underlätta livspusslet för kvinnor, säger han.

Flera studier pekar på att de flesta formerna av fysisk träning på fritiden minskar sjukfrånvaro.

Regelbunden fysisk aktivitet är kopplad till flera positiva hälsoeffekter. Träning kan bland annat minska nack- och ryggsmärtor, skriver Arbetsmiljöverket.

Träning och hälsa

Det är dock ännu inte studerat huruvida träning på arbetstid minskar antalet sjukskrivningar, enligt Magnus Svartengren, professor i arbets- och miljömedicin på Uppsala universitet.

– Vi vet att fysisk aktivitet är bra – och att flera arbetsplatser inför träning på arbetstid kan förmodligen underlätta livspusslet för många kvinnor, säger han.

Kondition försämrad hos befolkningen

Konditionen har sjunkit bland många yrkesgrupper sedan början på 2000-talet, visar forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

– Vårdpersonal har till exempel dålig kondition. Ofta handlar det om fysiska yrken där man redan rör på sig och tror att man fått sin motion, säger han och fortsätter:

– Generellt sett är det akademiker som rör på sig mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet