Här byggs ”Gottsundaskolan” upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Återuppbyggnaden av ”Gottsundaskolan” har börjat. Eller i alla fall modulversionen av skolan. Det i väntan på att den nya lokalerna som just nu projekteras kommer på plats.

Förbipasserande vid Gottsunda Centrum har under den senaste tiden kunnat se hur flera takstolar kommer på plats vid Gottsundaskolans skolgård. Takstolarna installeras på samma ställe som den tidigare Gottsundaskolan låg och är en del av den modulskola som är tänkt att bli den temporära lösningen innan ”riktiga” Gottsundaskolan färdigställts.

– Takstolarna sätts dit för att skydda grundplattorna mot eventuell snö och is, vilket skulle försena byggandet ytterligare, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

– Det är viktigt att eleverna så snart som möjligt kan återgå till undervisning i Gottsunda, fortsätter Erik Pelling (S).

Två tredjedelar av Gottsundaskolan brann ned i en brand natten mot den 8 oktober. Två minderåriga tjejer är misstänkta för att ha anlagt branden – som bedöms ha kostat omkring 100 miljoner kronor i slutändan. Kostnader som bland annat inkluderade förstörda lokaler och inventarier men också kringkostnader som tillfälliga hyror av andra lokaler på annan plats.

Tiunda och Sverker

På Gottsundaskolan gick omkring 400 elever i årskurserna 6 till 9, men även förberedelseklasser för årskurs 7-9. De eleverna är nu utplacerade på bland annat Tiundaskolan och Sverkerskolan. Vissa inhuseras även på Treklangen i Gottsunda.

Samtidigt pågår arbetet med att bygga en ny skola i Gottsunda.

– Det finns inget år än. Detaljplanarbetet är igång och är prioriterat.

Planen är att förlägga den strax söder om tidigare Gottsundaskolan. Bakom gamla tennishallen. Skolan är tänkt att vara stor nog för 1 000-1 500 elever och föreslås fördelas på olika byggnader och med en fullstor förskola med åtta avdelningar. Dessutom ska en fullstor idrottshall byggas i anslutning till skolan.

Kommunen uppskattar att ett antagande av detaljplanen kan ske till fjärde kvartalet 2020, under förutsättning att planprocessen kan genomföras i sin helhet. Byggstart för de första delarna av den nya skolan är tidigast 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Mer i ämnet