Efter Attendofusket – 200 anställda riskerar uppsägning: ”Chockade”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen fick anställda på Attendo i Uppsala veta att deras jobb inte längre kommer finnas kvar. Beskedet kom efter kommunens beslut att bryta helt med vårdbolaget.

– Det är helt otroligt, vi tror inte att det är sant. Jag blir jättearg, säger distriktsköterskan Maritta Hjelm.

Under torsdagen meddelade Uppsala kommun att man bryter helt med Attendo, som ansvarar för flera hundra personer inom hemtjänsten. Beslutet togs på grund av misstänkta oegentligheter i ett av bolagets verksamhetsområden, men drabbar nu även anställda som inte varit inblandade.

På fredagsmorgonen ska de anställda på Attendos hemsjukvård ha fått veta att kommunen inte planerar att ta över personalen.

Attendofusket

– Det är väldigt tragiskt, säger Emad Hammoud som är verksamhetschefen i ett av de områden som inte är utpekat för fusk. Han anser att ett fåtal personers fusk inte bör gå ut över all övrig personal.

200 anställda påverkas

Enligt Attendos kommunikationschef, Andreas Koch, rör det sig om cirka 200 anställda som påverkas av det brutna avtalet med Uppsala kommun.

– Vi kommer verka för att alla kan gå över till andra utförare eller om vi kan hitta andra roller inom Attendo. Men vi kan inte utesluta uppsägningar, konstaterar han.

Johan Eikman, enhetschef på Vård- och omsorgsförvaltningen, menar att de anställda på Attendo är välkomna att söka jobb på kommunen framöver.

– Men de brister som fanns i Attendos verksamheter var så allvarliga att vi var tvungna att häva hela avtalet, vi såg ingen annan väg.

För de drabbade anställda ledde beskedet till starka känslor. Hör mer från några av dem i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet