Viktor Ekström, avdelningschef på akuten, berättar mer om läget inför valborg. Foto: SVT

Inget extra tält för valborgsfyllor i år – covidpatienter i fokus

Uppdaterad
Publicerad

De senaste sex åren har akutmottagningen på Akademiska sjukhuset bemannat ett tält för att ta emot överförfriskade personer under valborg. Nu står tältet i stället redo för att kunna ta emot misstänkta covid-19-fall.

Den pågående coronapandemin innebär ökad arbetsbelastning för vårdpersonalen vilket är en förklaringen till att tältet utanför akutmottagningen inte kommer användas under valborg.

– Vi jobbar på ett nytt sätt som drar mycket resurser så därför kommer vi inte bemanna tältet som tidigare år, säger Viktor Ekström, avdelningschef akuten.

Omkring tio personer per år har vårdats i tältet under valborsfirandet. Även om bland annat polisen, Uppsala kommun och Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att inte besöka Uppsala under valborg så har sjukvården en beredskap för att fler personer kommer behöva söka sig till akuten.

– Vi vet ju att vi kan få ett ökat tillflöde av patienter under valborgsdygnet, framförallt med alkoholförgiftning, så vi har en plan på hur vi ska lösa det i så fall, säger Viktor Ekström, avdelningschef akuten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.