Varje patient på IVA kräver fem personal per dygn. Foto: SVT

IVA i princip fullbelagt – bara covidpatienter: ”Vi är så trötta”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu vårdas nio patienter på centralintensiven på Akademiska sjukhuset. En patient har förflyttats till ett annat sjukhus.

– Det är ungefär som vi hade det i våras, säger IVA-undersköterskan Bitte Westergren.

Som mest vårdades 26 patienter på Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning i våras. Det var i mitten av april och man hade då skapat fler vårdplatser och satte in extrapersonal.

Under sommaren minskade antalet snabbt och i början av augusti fanns inga covidpatienter på intensiven. Nu är det på väg upp igen. Även om antalet inte är lika högt nu så är läget ansträngt, då man inte har samma extrakapacitet som under våren.

Coronaviruset i Uppsala

– Nu är vi förstås oroade. Här i Uppsala län har vi ju klart flest IVA-patienter med covid per invånare jämfört med andra regioner. Så det är ett bekymmersamt och allvarligt läge, säger läkaren Rickard Lagedal.

I klippet berättar en undersköterska, en sjuksköterska och en läkare om läget på centralintensiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet