Högarna med osorterat avfall växer i Dannemora. Foto: Privat

Kommunen: Risk att farliga ämnen kommer ut i Dannemora

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer osorterat avfall vid Dannemora gruvområde. Kommunen ser risker för grundvattnet och riktar ytterligare krav mot verksamheten. Men den ansvariga miljökonsulten menar att allt är i sin ordning.

Avfallsverksamheten vid Dannemora gruvområde har varit igång sedan början av sommaren då de fick godkänt av Östhammars kommun att sortera avfall där. Verksamheten har fått flera förelägganden från kommunen och krav på att de måste berätta varifrån avfallet kommer och kommunen fortsätter nu att kräva att få veta mer om avfallet.  

– För oss är det ju viktigt att se om det här avfallet kommer ifrån till exempel rivning av en villa. För om det skulle vara till exempel rivning från en fabrik så är ju risken att det är farligare material än vad rivningskoden tillåter. Man kan tänka asbest och sådana saker och det vill ju inte ha på det här området, säger Johan Nilsson, miljöchef vid Östhammars kommun.

”Risker för miljön”

Kommunen anser också att avfallshanteringen riskerar att leda till att gifta ämnen kommer ut i grundvattnet och sprids till Dannemorasjön och Fyrisån.  

– Om det kommer dit material som inte hör dit finns risken att det kan laka ut ämnen som är farliga.  

Men verksamhetens externa miljökonsult är oförstående inför att kommunen fortsätter att ställa nya krav och menar att kommunen fått papper på varifrån avfallet kommer ifrån och att proverna inte visar på några miljörisker.

– Jag har tagit vattenprover, de kommer aldrig kunna hitta en tillstymmelse till någon jon eller någonting från den här avfallsverksamheten.

Man har också transportdokument och det står bilens registreringnummer, vilken volym man kört och vart det kommer ifrån och vart det körts till, säger Magnus Karlsson, anlitad miljökonsult från WSP.

Se i videon ovan hur det såg ut vid kommunens senaste inspektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.