Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Frantzén (SD) kallade brevet från SD-ledningen för ”Stasi-metoder” – nu har han stängts av. Foto: Montage/SVT

Kritiserade SD i SVT – nu stänger partiet av honom

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att Lars Frantzén, före detta SD-ordförande i Enköping, kritiserade partiet i ett SVT-inslag stängdes han av. I beslutet hänvisar man till uttalanden om ”godtyckestyranni” och att Frantzén jämfört SD:s metoder med det forna Östtyskland.
– Det var enda sättet för man vill inte ta en diskussion, säger han.

I helgen rapporterade SVT att Sverigedemokraterna anser att den uteslutne förre ordförande Simon Alm fortfarande styr partiet i Uppland. I ett första brev hotade partiledningen flera medlemmar med uteslutning om de inte berättade om vad som pågick.

Lars Frantzén var en mottagarna – och blev upprörd.

– Det är gamla metoder från öststaterna, på den tiden när man i Östtyskland kunde ange sina familjemedlemmar så de hamnade i Stasis fängelser, sade han till SVT.

Nytt brev

Nu har Lars Frantzén fått ett nytt brev där det framgår att han är avstängd under pågående internutredning. I beslutet hänvisar man till att Frantzén har kallat Sverigedemokraternas medlemsutredningar för ”godtyckestyranni” och jämfört dem med ”gamla metoder från Öststaterna, DDR”.

– Jag hade väntat på det, det är emot Sverigedemokraternas kommunikationsplan. Men eftersom jag inte har några ambitioner att fortsätta som politiker så är det inga problem för mig, säger Lars Frantzén efter beskedet.

– Jag tycker att demokratin är det viktigaste, att man ska kunna föra en kritisk debatt inom partiet, men det går inte. Enda valet för mig var då att göra så här och då visste jag att jag skulle bli utesluten.

Ångrar du dina uttalanden?

– Nej, det gör jag inte.

I klippet nedan kan höra Lars Frantzéns uttalanden som SD kritiserar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Sverigedemokraternas partiledning styrs delar av partiet i Uppland fortfarande av den uteslutne ordföranden Simon Alm. Lars Frantzén (SD) kallar brevet från SD-ledningen för "Stasi-metoder" Foto: TT/Uppsala kommun

I ett mejl skriver Sverigedemokraternas pressekreterare Ludvig Grufman:

”Vi har inte för avsikt att kommentera interna angelägenheter i externa sammanhang, och får därför avböja er förfrågan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer