Länsstyrelsen: Riskfyllt att bygga på oexploaterad mark

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Uppsala län lyfter kritik mot kommunens byggplaner i de sydöstra delarna av staden. Anledningen är bland annat en otillräcklig buffertzon till naturreservaten i området.

– Det är alltid en risk att naturområden påverkas när man bygger på oexploaterad mark, säger Cecilia Magnusson vid länsstyrelsen.

I den nuvarande stadsplaneringen räknar kommunen med att bygga 21 500 nya bostäder i de sydöstra delarna av Uppsala. Bostäder som också länsstyrelsen ser som nödvändiga, även om man uttrycker viss oro för hur bygget framöver ska kunna genomföras utan att det har alltför negativ inverkan på natur- och kulturvärden.

– Det kan vara exempelvis kvaliteten på vårt vatten och att skydda både växt- och djurarter, säger Cecilia Magnusson, länsråd.

Uppsalapaketet

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), är kritik från länsstyrelsen såväl som andra instanser en naturlig del av processen.

– Vi tar till oss kritiken, ändrar, skickar ut ett nytt förslag och så pågår det i en sådan här process, säger han.

I nuvarande planeringsstadie är länsstyrelsens inflytande begränsat. Men under den kommande detaljplaneringen ökar länsstyrelsens mandat till den grad att de har möjlighet att upphäva beslut från kommunen om de anses hota människors hälsa och säkerhet.

I klippet: Hör Cecilia Magnusson beskriva länsstyrelsens oro inför de kommande byggnationerna i Uppsalas sydöstra stadsdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet