Eva Anderling är projektledare för Framtidens Akademiska. Foto: SVT

Larmet: Sparpaketet ”omöjligt” genomföra

Uppdaterad
Publicerad

Först blev bygget av 100-huset 600 miljoner dyrare. Sen skulle man spara in hälften av det på ett annat projekt. Men nu larmar Landstingsservice om att kalkylerna inte håller.

Landstingsservice skräder inte orden när de beskriver problemet. Det är ”inte möjligt” att spara dom 370 miljonerna som var tänkt i ombyggnationerna av det så kallade centralblocket på Akademiska sjukhuset.

– Vi ser svårigheter att göra det, och att det kanske inte är möjligt, säger Eva Anderling, projektledare för Framtidens Akademiska.

Viktiga verksamheter drabbas

Det är de lägre byggnaderna som binder ihop flera av Akademiska sjukhusets viktigaste verksamheter som fått samlingsnamnet centralblocket. Tanken var att man skulle genomföra omfattande renoveringar de närmaste åren för att ge plats åt fler patienter och för att göra både vården och arbetsmiljön bättre.

Men planerna fick göras om helt.

När det förra hösten blev känt att en annan del av det stora projektet – bygget av 100-huset – väntades bli 600 miljoner kronor dyrare än beräknat, började landstinget vända på varje krona för att se var man kunde spara pengar. Att spara pengar på just 100-huset var dock svårt, eftersom bygget kommit så långt i processen.

Istället beslutade landstinget att spara 370 miljoner genom att strunta i delar av ombyggnadsplanerna för centralblocket, och skjuta dem på framtiden.

Läs mer: Allt om turerna kring Framtidens Akademiska

– Tanken var ju att det skulle kunna fungera bra, vi gjorde en övergripande grov bedömning förra hösten. Sedan dess har vi fördjupat arbetet och tittat mer på verksamheterna, och det är då vi ser att det finns svårigheter, både ur ett tekniskt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv.

SVT Nyheter Uppsala har tagit del av handlingar som Landstingsservice skickat till politikerna, och där larmar man om allvarliga konsekvenser om de nuvarande planerna får stå fast. De skriver att lokalerna riskerar att bli mycket trånga, att man inte klarar kraven på arbetsmiljö.

Men den kanske allvarligaste konsekvensen om ingenting görs är att miljontals skattekronor kan hamna i sjön.

– Risken är ju att vi gör en hel del investeringar nu, och ändå måste göra om dem senare.

Nu vill Landstingsservice att politikerna i fastighetsnämnden diskuterar hur man ska gå vidare i frågan, men varken landstingsrådet Börje Wennberg (S), eller oppositionspolitikern i fastighetsnämnden Stefan Olsson (M) vill uttala sig utan att ha satt sig in i handlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.