Foto: SVT

M och KD hoppas Alliansen ska hitta tillbaka till varandra

Uppdaterad
Publicerad

Trots att allianskollegorna Stefan Hanna (C) och Mohamad Hassan (L) befinner sig i en avgrundsdjup konflikt inför öppen ridå så hoppas både Jonas Segersam (KD) och Fredrik Ahlstedt (M) att Alliansen ska kunna styra Uppsala tillsammans.

Det stormar inom Uppsalaalliansen. Att Liberalernas Mohamad Hassan samtalar med S och MP om ett eventuellt samarbete har lett till att det skurit sig rejält mellan honom och Centerpartiets Stefan Hanna. Roten till samtalen är valresultatet, som slutade med att ingen fick majoritet i Uppsala.

Trots att L pratar med S och MP hoppas M att Alliansen ska styra kommunen tillsammans.

– Jag är ledsen att vi inte lyckas få till stånd en alliansuppgörelse men vi är inte riktigt där än. Vi hoppas att det fortfarande finns möjligheter att få till en sån uppgörelse, säger Fredrik Ahlstedt (M).

”Vill inte recensera”

Hur ser du på tjafset mellan C och L?

– Jag vill inte recensera de andra partierna, utan det får stå för dem.

Om L och S närmar sig varandra, kan det göra att M ändrar sitt förhållningssätt till SD?

– Nej det har inget med det att göra, vi kommer inte att ändra oss.

Kristdemokraternas Jonas Segersam tycker det är viktigt att få till ett maktskifte i Uppsala, och att Liberalerna står fast vid allianssamarbetet.

– Ja nu har det ju blivit en del läckage om interna diskussioner och yttranden och så som kanske varit lite olyckliga och så. Det har ju inte varit en hemlighet att de haft olika syn på olika frågor under föregående mandatperiod men sen är det lite signifikativt att deras interna mejl läcks till media (UNT har publicerat ett av Mohamad Hassans mejl, reds anm) nu när det är känsligt förhandlingsläge.

– Men är det så att Liberalerna vill stödja Fredrik Ahlstedt som kommunstyrelsens nya ordförande så ser jag att det finns goda förutsättningar att hitta en lösning på hur vi kan styra tillsammans.

Tror på andra vägar

Jonas Segersam ser inte nödvändigtvis att Alliansen blir beroende av SD:s stödröster, utan tror att man kan hitta andra vägar.

– Hade vi stått enade och arbetat för en lösning med Fredrik Ahlstedt (M) som ny kommunstyrelseordförande, och exempelvis MP varit beredda att styra med oss, då hade vi ju fått ett majoritetsstyre. Men eftersom L inte bestämt sig så är det ju inte aktuellt just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet