Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sent på tisdagskvällen den 28 mars förra året avlossades flera skott mot en bostad i Stenhagen. Foto: Utryckning Uppsala

Man i 18-årsåldern döms för skott mot bostad i Stenhagen

Uppdaterad
Publicerad

Tre skott avlossades genom köksfönstret till en bostad i Stenhagen – bara en halvtimme efter att familjen ätit middag. Nu döms en man i 18-årsåldern för bland annat grovt olaga hot.

Det var den 28 mars förra året som skottlossningen skedde mot en bostad i Stenhagen i Uppsala. Fem personer bodde i huset men bara tre var hemma vid den aktuella tidpunkten.

Två personer stod åtalade för försök till mord – en man i 25-årsåldern och en man i 18-årsåldern, båda från Uppsala län.

Våldsvåg i Uppsala

De två åtalade stoppades i en poliskontroll strax efter skottlossningen, då de färdades i en röd bil – samma bil som sätts i samband med brottet.

DNA-spår på en tomhylsa

Rätten anser det ställt utom allt rimligt tvivel att den yngre mannen är skyldig till skottlossningen. Bland annat har hans DNA återfunnits på en av tomhylsorna som hittats på platsen. Men utredningen kan inte styrka att syftet med skjutningen varit att döda någon. Han frias därför för försök till mord.

Han döms för grovt olaga hot, grovt vapenbrott, och våldsamt motstånd. Det sammanlagda straffvärdet för en vuxen är tre års fängelse, men eftersom han inte var myndig när brotten skedde döms han till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. Han döms också till utvisning efter avtjänat straff.

Nekar till att ha skjutit

Vad gäller den äldre av de två anser rätten det styrkt att han skjutsat den yngre till brottsplatsen och måste ha insett att något brottsligt skulle ske. Men det är inte bevisat att han haft uppsåt till medhjälp. Han frias därför.

Den äldre av männen nekar till brott, och till att ens ha befunnit sig på platsen. Den yngre medger att han varit i närheten av brottsplatsen, men nekar till att ha skjutit. Han säger att han kom till Uppsala för att han kontaktats av en man som ville ha hjälp att driva in en skuld.

Utredningen har visat att det funnits en hotbild mot familjen men det har inte framkommit varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet