Doktoranden greps i april. Foto: TT och Wikimedia Commons

Misstänkta doktoranden begärs omhäktad

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-åriga doktorand som bland annat är misstänkt för förberedelse till spridning av gift, har begärts omhäktad.

27-åringen var doktorand vid Uppsala universitet när han greps i sin bostad i mitten av april efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Kort därefter begärdes han häktad misstänkt för förberedelse till spridande av gift, försök till utpressning, narkotikabrott och brott mot lagen om spridande av krigsmateriel.

I början av maj omhäktades 27-åringen, och nu har åklagarna begärt att häktningen förlängs till den 22 juni.

Tillslaget mot doktoranden

LÄS MER: Doktorand gripen – förberedde spridande av gift

Förhandlingar på eftermiddagen

Enligt UNT har mannen via sin försvarare meddelat att han inte går med på fortsatt häktning, och på onsdagseftermiddagen hålls därför förhandlingar om omhäktning vid Uppsala tingsrätt.

Under förmiddagen ska det ha hållits förhör med doktoranden, som väntas medverka i förhandlingarna via videolänk.

Tar tid att undersöka beslagtaget material

Enligt åklagarsidan pågår fortfarande analyser av den digitala data som man beslagtagit, och det kan ta ytterligare fyra veckor innan man kan påbörja en närmare analys. Även undersökningen av kemiska preparat dröjer två veckor till.

27-åringen misstänks bland annat för att ha hanterat det dödliga giftet ricin, och för att ha krävt en tjeckisk minister på en stor summa pengar med hot om att förgifta landets befolkning.

LÄS MER: Giftdoktoranden ska ha pressat tjeckisk minister på pengar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet