• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

I klippet hör du vad Danagul Zholdangar och Jam Jacob tycker om platsundervisningen. Foto: SVT

Platsundervisning- trots låg vaccinationstäckning i studentområden

Uppdaterad
Publicerad

Det är låg vaccinationstäckning i flera studentområden i Uppsala, ändå väljer universitetet att ha majoriteten av undervisningen på plats vid terminsstarten nästa vecka.

De fem distrikt med lägst vaccinationstäckning i länet är studentområden i Uppsala, där andelen fullvaccinerade ligger mellan 25-30 procent. Exakt hur många studenter som är vaccinerade är svårt att få grepp om, då en del kan vara vaccinerade i andra län eller till och med utomlands.

Men Uppsala universitet bedömer ändå att vaccinationstäckningen är ”god” och har i samråd med Region Uppsala beslutat att ha mestadels platsundervisning.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har respekt för den situation vi befinner oss i, det är pågående diskussioner hela tiden, säger Fredrik Blomqvist, säkerhetschef på Uppsala universitet.

Foto: Elina Gleisner/SVT

Förra året tog smittan fart igen i samband med terminsstarten, men anledningen till att universitet nu anser att det är säkert att ha platsundervisning är att regeringenskravet på distansundervisning är borta och att vaccinationerna är igång.

Vad krävs för att ni ska ändra tillbaka till helt distansundervisning?

– Det är två saker som kan ändra det, ett regeringsbeslut eller att beläggningen på våra sjukhus ökar markant med koppling till corona, säger Fredrik Blomqvist.

I klippet hör du mer från säkerhetschefen och vad studenterna tänker kring terminsstarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet