Polisen håller presskonferens angående Gottsunda. Foto: SVT

Polisen håller presskonferens om satsning mot den grova brottsligheten i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen håller Polismyndigheten region Mitt en presskonferens om de nya satsningar som ska göras mot den grova och organiserade brottsligheten i Gottsunda. På bara några dagar har det skett två skjutningar i stadsdelen – som klassas som ett särskilt utsatt område.

Under tisdagen väntas Polismyndigheten region Mitt presentera nya metoder och satsningar för att kuva den grova organiserade brottsligheten i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Satsningarna ska göras tillsammans med Uppsala kommun och Brottsförebyggande rådet. Satsningen skall pågå i minst sex år – och ska fokusera på Gottsunda men också Valsätra.

Skjutningarna i Uppsala 2019

Under den senaste veckan har två skjutningar skett i Gottsunda och målet med polisens satsningen är att nå en lösning och komma framåt i arbetet mot den grova organiserade brottsligheten i Gottsunda.

Särskilt utsatt område

För lite över en vecka sedan meddelade Polisens nationella operativa avdelning (Noa) att Gottsunda fortfarande klassas som ett särskilt utsatt område. Gottsunda är ett av ett tjugotal sådana områden i Sverige.

Områden som enligt polisen kännetecknas av:

  •  Parallella samhällsstrukturer.
  •  Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag.
  •  Obenägenhet hos befolkningen att delta i rättsprocesser.
  •  Närhet till andra utsatta områden.
  •  Våldsbejakande religiös extremism.

Detaljer presenteras

Stadsdelen Gottsunda i Uppsala hamnade på listan 2017.

På presskonferensen under tisdag förmiddag väntas regionpolischefen Carin Götblad, kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling samt Brottsförebyggande rådets tf generaldirektör Björn Borschos informera om de nya satsningarna, hur de ter sig och vad målet med dem är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2019

Mer i ämnet