Polisen anmäls för vargskjutningen i Tierp

Uppdaterad
Publicerad

Polisens beslut att skjuta vargen i Tierp har väckt många protester och nu har skjutningen JO-anmälts. Vargen sköts av jägare, på uppdrag av polisen, under tisdagen – då den setts strövande i ett bostadsområde. Enligt polisen kunde vargen utgöra ett hot mot människor.

Minst fyra JO-anmälningar mot polisens beslut att skjuta vargen i Tierp, hade inkommit till Justitieombudsmannen under onsdagen. Anmälningarn kommer från olika privatpersoner.

”Avlivningen av vargen i Tierp skedde på felaktiga grunder och bör ses som ett jaktbrott” , anser en anmälare som inte anser att vargen var något hot mot människor.

”Vargar äter inte människor/barn och ser överhuvudtaget inte vår art som varande ett bytesdjur”, skriver en annan.

”Vargen var inte kartlagd och varken polisen eller Länsstyrelsen i Uppsala län kunde veta om den var genetiskt värdefull”, anser en tredje.

Lagrum

Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former enligt Naturvårdsverket. Enligt polisen sköts vargen då den kunde utgöra ett hot mot människor. Det är jaktlagens nionde paragraf ger polisen rätt att avliva vilda djur. Dock vill alltså flera personer nu att JO ska utreda huruvida beslutet var rätt eller inte.

Nu är det upp till Justitieombudsmannen att göra bedömningen huruvida man ska gå vidare med en utredning eller inte.

Justitieombudsmannen

Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt.  JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de anställda befattningshavarna.

Källa: JO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.