Minst fyra JO-anmälningar mot polisens beslut att skjuta vargen i Tierp, hade inkommit till Justitieombudsmannen under onsdagen. Anmälningarn kommer från olika privatpersoner.
”Avlivningen av vargen i Tierp skedde på felaktiga grunder och bör ses som ett jaktbrott” , anser en anmälare som inte anser att vargen var något hot mot människor.
”Vargar äter inte människor/barn och ser överhuvudtaget inte vår art som varande ett bytesdjur”, skriver en annan.
”Vargen var inte kartlagd och varken polisen eller Länsstyrelsen i Uppsala län kunde veta om den var genetiskt värdefull”, anser en tredje.
Lagrum
Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former enligt Naturvårdsverket. Enligt polisen sköts vargen då den kunde utgöra ett hot mot människor. Det är jaktlagens nionde paragraf ger polisen rätt att avliva vilda djur. Dock vill alltså flera personer nu att JO ska utreda huruvida beslutet var rätt eller inte.
Nu är det upp till Justitieombudsmannen att göra bedömningen huruvida man ska gå vidare med en utredning eller inte.
Justitieombudsmannen
Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt. JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de anställda befattningshavarna.
Källa: JO