Uppsalapolisen jobbar för högtryck och lånar in mer personal. Foto: TT

Polisen jobbar för högtryck: ”Vi har en sjukt hög belastning just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Sex skjutningar på en månad och dessutom fyra olösta mord. Uppsalapolisen jobbar för högtryck och har fått ta in förstärkning från andra län.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 30 år som polis, det här är anmärkningsvärt, säger Pär Halldén, områdespolischef för Uppsala län.

Han beskriver läget som ”synnerligen bekymmersamt”.

– Vi jobbar för högtryck och många jobbar övertid just nu. Vi har aldrig haft så många spaningsmord och ihop med gängkonflikterna som leder till skjutningar så har vi en oerhört stor utmaning, säger Pär Halldén.

Hög belastning

Han får medhåll av kollegan Cecilia Winblad som är chef för enheten för grova brott.

– Vi har en sjukt hög belastning just nu. Men vi försöker prioritera och växeldra, vi måste låna in personer från andra grupper, säger hon.

Sedan förra året arbetar polisen med fyra stora mordutredningar.

Även mordet i Lafssjön har slukat polisresurser, men där har tre personer åtalats och tingsrätten avkunnar dom inom kort.

”Vi måste få stopp på det här”

Pär Halldén beskriver att det inte bara handlar om att klara upp brotten, utan att det också går mycket polisresurser till att jobba förebyggande med trygghetsskapande åtgärder.

– Vi försöker få stopp på det här och har organiserat oss särskilt för att kunna jobba strukturerat. Det är tufft, men vi är samtidigt en professionell organisation med vana att möta olika grader av intensitet.

Nästa vecka tar Uppsalapolisen emot 26 nyutexaminerade poliser, ett välkommet tillskott.

Enligt Pär Halldén kommer alla poliser i Uppsala att få sina semestrar som planerat.

– Vi har gjort en bra planering från början och har säkerställt att vi klarar sommarens händelser, som till exempel båtveckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.