En man träffades av skotten vid Gottsunda centrum på onsdagskvällen. Foto: Utryckning Uppsala

Polisen om skjutningarna i Uppsala: ”Situationen inte under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

De misstänkta gärningsmännens bil och vapen har hittats efter skottlossningen i Gottsunda på onsdagskvällen. Skjutningen var den sjunde i Uppsala på kort tid, och polisen kraftsamlar nu för att utreda brotten.

– Vi har inte situationen under kontroll men vi gör vad vi kan, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

På onsdagskvällen avlossades flera skott mot en bil vid Gottsunda centrum. En man träffades och fick föras till sjukhus, och vid 01-tiden uppgav polisen att hans tillstånd var stabilt och inte livshotande. På torsdagen bekräftar polisen att offret är känd av polisen sedan tidigare.

Bil och vapen hittat

Sent på onsdagskvällen hittade polisen både en bil och vapen som tros tillhöra de misstänkta gärningsmännen: åtminstone en förare och en skytt.

Lisa Sannervik, polisens presstalesperson. Foto: SVT

– De hittades inte långt från brottsplatsen, i Valsätra och har tagits i beslag och ska undersökas. Vi ska även säkra och analysera de filmer vi fått in, både från övervakningskameror och från personer som befunnit sig i närheten när det här sker, säger Lisa Sannervik vid polisregion Mitt.

Polisen, som arbetat till sent igår kväll med utredningsarbetet, kommer bland annat att hålla förhör och knacka dörr i området under dagen. Men ännu har ingen misstänkt gripits.

Polisen tror på samband mellan skjutningar

Skjutningen är bara en i raden den senaste tiden, och för polisen har konflikterna mellan gängen nu hög prio.

En källa uppger för SVT att en konflikt mellan två släkter som pågick under förra sommaren nu blossat upp igen, och att det ska vara en del av förklaringen till det stora antalet skjutningar.

Lisa Sannervik säger att polisen tillsatt extra resurser för att komma vidare i utredningarna.

– Vi tittar gemensamt på två skjutningar i början av juni och en i slutet av maj, som vi tror kan ha ett samband med gårdagens skjutning. Det är ingen tillfällighet att det sker så många skjutningar under så kort tid.

Finns det en fara för allmänheten?

– Om vi tittar på skjutningen igår, som skett nära Gottsunda centrum och där man avlossat ett stort antal skott, självklart är det fara för allmänheten som befunnit sig nära brottsplatsen. Fokus för gärningsmännen är inte skada allmänheten, men en skottlossning på allmän plats är naturligtvis kopplat med fara.

”Situationen inte under kontroll”

Har polisen kontroll över situationen?

– Definitivt inte. Det här handlar om motiverade gärningsmän som är i konflikt med varandra. Vi har ingen kristallkula och kan inte förutspå när nästa skjutning ska ske, men vi gör vad vi kan för att utreda brotten och få gärningsmännen lagförda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.