Polischefen om skjutningarna: ”Det är trångt kring de kriminellas smörgåsbord”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta skjutningar i Uppsala sedan i början av maj – alla kopplade till gängkriminalitet. En förklaring till att våldet eskalerat kan vara att Uppsala börjar bli en trång ”marknad” för gängen, tror polischef Jale Poljarevius.

– Man uttrycka sig lite raljant och säga att det är trångt vid de kriminellas smörgåsbord. Vi har ett stort antal yngre män som är benägna att skjuta, och de vill kapa åt sig marknadsandelar. Några är inte benägna att släppa – då uppstår irritation, säger Jale Poljarevius.

Han räknar med att det just nu finns drygt 200 gängmedlemmar i Uppsala, fördelade på 8-10 gäng. Det är mycket narkotika och vapen i omlopp.

Några centrala gängmedlemmar sitter också just nu bakom lås och bom. Det kan leda till att spänningarna mellan gängen ökar.

– Det kan skapas ett vakuum där nya ersättare kommer in och de kanske inte är lika benägna att förhandla och lösa problem genom att prata.

Handlar om hämnd

Många skjutningar tros också handla om olika hämndaktioner.

 – Och någonstans på vägen kanske man till och med glömmer – vad är det vi hämnas för? säger Jale Poljarevius.

Polisen arbetar både långsiktigt och kortsiktigt mot skjutningarna.

Vill stoppa rekryteringen

– Kortsiktigt handlar det om att slå ut vapnen och låsa in dem som skjuter. På lång sikt handlar det om att jobba ihop med kommunen och få till en fungerande avhopparverksamhet – och stoppa nyrekryteringen till gängen.

Jale Poljarevius har förståelse för att människor i Uppsala känner otrygghet.

– Jag förstår att de är frustrerade och rädda. Men vi har x antal personer som väljer att trycka av och just då har inte vi på polisen kontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.