Anders B Lundh, vd för Uppsala kommuns fastighetsbolag

Tredje huskroppen: renoveras eller rivs?

Uppdaterad
Publicerad

Delen av Gottsundaskolan som inte eldhärjades ska nu undersökas närmare. Försäkringsbolaget vill få ett underlag för att ta ställning till renovering eller rivning.

– Två skepp i skolan är inte så mycket att prata om, de har brunnit ner. Det tredje vet vi är skadat, men inte hur mycket, säger Stefan Sköld på Kommunförsäkringar.

Ett skaderegleringsföretag ska titta närmare på fastigheten som räddningstjänsten lyckades rädda undan lågorna natten till måndag.

Gottsundaskolan nedbrunnen

– Vi vill helt enkelt undersöka hur blött det är och hur mycket röken och värmen har skadat byggnaden.

Svaret på den frågan avgör om försäkringsbolaget föreslår rivning, eller renovering.

Men det här är ju en skolenhet som tidigare suttit ihop och samspelat med två andra skolbyggnader?

– Det kan spela in.

Avvakta utredning

Anders B Lundh är vd för Uppsala kommuns fastighetsaktiebolag. Han vill avvakta vad försäkringsbolaget kommer fram till.

Men du har själv varit inne i byggnaden?

– Det var blött och luktade rejält.

Fastigheten är enligt Anders B Lundh fullvärdesförsäkrad, vilket innebär att skolbyggnaden, om den renoveras, ska återställas. Sista ordet, vad som kommer att hända, har fastighetsägaren.

– Om det är så att man väljer att renovera kan man bli tvungen att riva upp allting igen, men jag har ingen klar åsikt i dag.

Den nya, planerade skolan i området är tänkt att ligga en bit ifrån den nedbrunna skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Mer i ämnet