SD utreder nämndeman

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens medierapportering om nämndemannen Sofia Lanner vid Uppsala tingsrätt kommer Sverigedemokraterna i Uppsala att utreda uppgifterna, det skriver SD Uppsala i ett pressmeddelande.

Simon Alm, gruppledare SD i Uppsala, skriver i pressmeddelandet att man nu ska samtala med Sofia Lanner om hur hon ser på medieuppgifterna och hennes framtida politiska engagemang och partimedlemskap. Partiet betonar även att det inom SD råder nolltolerans mot ideologisk avvikelse och extremism.

Hoppar av

Nazisträttegång i Uppsala

Tre män från Svenska motståndsrörelsen står åtalade misstänkta för misshandel vid Celsiustorget i Uppsala. En av nämndemännen som skulle medverka vid rättegången var sverigdemokraten Sofia Lanner. Hon väljer nu att inte medverka i rättegången. Tidigare har Sofia Lanner delat ett klipp på Facebook som Jonathan Leman från stiftelsen Expo menar är tydligt antisemitiskt.

”Rättegången ska handla om målet”

Det beror inte på att jag hör till SD som jag hoppar av skriver hon i ett mejl till SVT Uppsala.

– Om samma uppståndelse skulle uppstå och jag hörde till ett annat parti skulle jag också ha hoppat av. Anser att rättegången ska handla om målet och inte om en nämndeman delar en olämplig länk av misstag för några månader sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazisträttegång i Uppsala

Mer i ämnet