Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Se familjens skräcknatt när en pistol riktas mot deras dörr. Foto: Polisen

Se när vapenmannen knackar på hos Rawa Majids svärfar

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen den 13 september ringde en maskerad person på dörren till en bostad i Stenhagen i Uppsala. I händerna hade han ett ljuddämpat vapen som han riktade mot dörren. Inne i huset fanns flera personer som fruktade för sina liv – en av dem var Rawa Majids svärfar.

Under veckan hölls rättegången mot den 17-åriga pojke som dök upp vid Rawa Majids svärfars bostad med pistol i hand i mitten av september.

Händelsen inträffade dagar efter att Rawa Majids svärmors hem beskjutits, bara några hundra meter därifrån.

I förhör berättar familjen om skräcken de upplevde den natten. Mamma, pappa och dotter kunde se pistolmannen i realtid via sina telefoner då de monterat upp övervakningskameror runt huset.

Ensam på övervåningen

De beskriver hur de gjorde sitt bästa för att hålla sig undangömda och vara så tysta som möjligt. Medan mamman i familjen larmade polis befann sig dottern ensam på övervåningen, orolig att föräldrarna på nedervåningen skulle hamna i skottlinjen.

Alla tre hade anat att något liknande kunde hända. Bland annat då Rawa Majids svärmor utsatts för ett våldsdåd bara dagar tidigare, och att uppgifter om deras adress läckt på nätet.

I polisförhör berättar svärfadern att han var rädd att stämplas som en ”dålig person” på grund av att han är far till Rawa Majids sambo. En dryg månad senare, i ett annat förhör säger han att familjen fortfarande är livrädda och inte längre törs gå ut.

”Tänkte inte skjuta”

Den åtalade 17-åringen, som är hemmahörande i Skåne, greps av polis kort efter dådet. En pistol med ljuddämpare hittades några meter från platsen för gripandet.

Han står nu åtalad för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott. Åklagarsidan har yrkat på fyra års sluten ungdomsvård. Enligt 17-åringens advokat uppger han att han varit i Stenhagen för att enbart hota och skrämma.

– Han erkänner grovt vapenbrott och grovt olaga hot, men förnekar i första hand försök till mord. Han tänkte absolut inte skjuta, säger Mikael Nilsson, advokat.

Även en 19-åring från Skåne står åtalad för medhjälp till försök till mord. Han ska ha skjutsat 17-åringen från Skåne till Uppsala.

Dom väntas falla den 20 december.

Se när 17-åringen knackar på bostaden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.