Se bilder från sophanteringen vid Dannemora gruvor. Foto: Privat

Soptipp vid Dannemora gruvor får kritik – grannar har fått nog

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har ett företag fått godkänt av Östhammars kommun att sortera avfall på Dannemora gruvområde. Men när kommunen gjorde en inspektion hittade de en rad brister och de såg skräp som drivit iväg. Även flera som bor i närområdet är missnöjda med sophanteringen.

På det gamla gruvområdet vid Dannemora gruvor har företaget Österby återvinning fått godkänt av Östhammars kommun att sortera avfall sedan början av sommaren. Men när kommunen gjorde en inspektion i början av augusti såg de sopor som drivit iväg och sorteringen var undermålig. 

– Dels var det skräpigt och det saknades vissa säkerhetsåtgärder såsom till exempel absorptionsmedel. Sedan verkade själva sorteringen vara bristfällig och det som skulle vara sorterat såg inte sorterat ut, säger Martin Palmqvist, miljöinspektör vid Östhammars kommun.

Boende i närområdet ser risker

SVT Nyheter Uppsala har pratat med flera av de som bor i området som är upprörda på sophanteringen. Ingen vill ställa upp med namn, men en av dem säger såhär:

– Det finns risker för att plastsoporna ska flyga runt i omgivningen. Det finns risker för att det dammar på dem som bor nära. Och framförallt så finns det risker för att soporna så småningom kommer att lakas ur genom regn och rinna ner i vattensystemet och färdas vidare via åsystemet till Dannemorasjön och sedan till Fyrisån.

I ett svar efter ett föreläggande från kommunen svarar företaget bland annat att de ska sätta upp nät eller liknande så att soporna inte ska fara runt.

Men kommunen tycker att det finns en del frågetecken kvar och de har en fortsatt dialog med företaget.

– Jo, vi håller på att titta på det. Det är några frågor som vi tycker att vi behöver förtydliga, säger Johan Nilsson, miljöchef Östhammars kommun.

Haft svårt att se vem som är ägare

I papperen som är inskickade till kommunen i ärendet förekommer både namnet på en man i 80-årsåldern och en annan man. När SVT Uppsala ringer upp mannen i 80-årsåldern säger han att problemen ska vara fixade och hänvisar vidare till den andra mannen men hos honom får vi inget svar.

Kommunen har polisanmält försvårande av miljökontroll eftersom de haft svårt att se vem som är företagsägare i Österby återvinning. Nu utreds ärendet av en åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. 

– Vi har undrat naturligtvis hur man på så lösa boliner kunde ge ett företag godkänt att bedriva den här verksamheten, när man inte ens vet vilket det är, säger en boende i närområdet.

Se bilder från sophanteringen vid Dannemora gruvor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.