Therese Rhann (V) är starkt kritisk till uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, som utesluter Vänsterpartiet från inflytande. Foto: Uppsala kommun/TT

Therese Rhann (V) om uppgörelsen: ”Rösta nej”

Publicerad

Vänsterpartiet borde rösta nej till en regering som leds av Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.
Det säger Therese Rhann (V), som är ordförande för Vänsterpartiet i Uppsala län.
– Det är en politik som står långt från våra ideal.

Enligt uppgifter till TT har Vänsterpartiets partistyrelse bestämt sig om de ska rösta nej eller ja till en regering som leds av Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Partiledaren Jonas Sjöstedt ska träffa talmannen 11:40, och därefter kommer han att meddela partistyrelsens beslut.

Inväntar besked

Tidigare i dag meddelade Vänsterpartiet i Malmö att de enhälligt bestämt sig för att de vill att Vänsterpartiet fäller Stefan Löfven (S).

Vänsterpartiet i Uppsala län har inte haft något möte med distriktsstyrelsen i helgen, och därmed inte tagit något formellt beslut om vilken hållning distriktet har. Men Therese Rhann (V) upplever att det finns ett starkt stöd för åsikten att rösta nej till Stefan Löfven.

– Det är en politik som står långt från våra ideal. Dessutom finns den här punkten att vi inte ska ha något inflytande. Jag upplever det som att de flesta hoppas på ett nej, och det är vad jag tror att det kommer att landa i, även om jag inte alls känner till vad Jonas Sjöstedt kommer att presentera på presskonferensen.

”En förolämpning”

Torbjörn Björlund, ordförande för Vänsterpartiet i Uppsala kommun, kallar uppgörelsen för ”en förolämpning”, men menar att frågan ska avgöras av partistyrelsens riksdagsgrupp.

– Själva uppgörelsen är en katastrof, att man skriver in att vi inte ska få vara med. Men sedan finns det en massa andra saker att ställning till. Vi väntar in, för min del tror jag att det är mycket bättre. Det är inte ett beslut som ligger hos oss, det ligger hos partistyrelsens riksdagsgrupp, säger Torbjörn Björlund (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer