Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför Uppsala får två miljarder och vad pengarna ska användas till. Foto: Uppsala kommuns YoutubekanalVisa alla (3)
Visa alla (3)

Uppsala får två miljarder kronor till framtidens spårtrafik

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Uppsala får två miljarder kronor av Trafikverket till att bygga ut spårvägsbygget Kunskapsstråket med start i år. Det är merparten av en satsning på totalt 2,35 miljarder kronor till ett antal kollektivtrafikprojekt i landet.

Enligt Trafikverket är summan till Uppsala en av de största satsningarna på ny kollektivtrafik de senaste åren.

– Det är positivt att vi kan stötta en hållbar stadsutveckling genom de så kallade stadsmiljöavtalen. Det är ett av våra bidrag för att öka överförflyttningen från fordonstrafik till kollektivtrafik och cykel i städer, säger Lennart Kalander, chef nationell planering, Trafikverket.

Uppsala får en stor del av pengarna, finns det risk att andra kommuner blir avundsjuka?

– Jag hoppas att fler kommuner ser positivt på det här och inkommer med bra ansökningar till nästa omgång. Vi har en årlig utlysning så det finns möjlighet för de andra kommunerna att söka medel nästa gång, säger Lennart Kalander.

Lång lista på motprestationer

Uppsala får alltså merparten av pengarna som finns öronmärkta för stadsmiljöavtal, men listan på motprestationer är lång. För att Trafikverket ska ställa upp som medfinansiär av det så kallade Kunskapsstråket (som ska knyta ihop stadskärnan med Akademiska sjukhuset, Biomedicinskt centrum, Ulleråker och Ultuna med mera) krävs att Uppsala uppfyller ett tiotal punkter.

Bland annat handlar det om att köpa in spårvagnar, bygga cykelparkeringar, ha en detaljplan startklar för södra Ulleråker, samt en strategisk plan för kollektivtrafiken i Uppsala.

Pengarna från Trafikverket ska betalas ut från och med i år och fram till år 2029.

Pengarna till spårväg är en del av det så kallade Uppsalapaketet, ett avtal mellan staten, kommunen och regionen som handlar om satsningar på infrastruktur och bostäder de kommande decennierna.

Uppsalapaketet är ett avtal i mångmiljardklassen mellan staten, kommunen och regionen.

Avtalet är att staten ska finansiera:

  • Ytterligare två järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm
  • En ny järnvägsstation i Bergsbrunna
  • Bidra med hälften av kostnaderna för att bygga spårväg i södra Uppsala

Uppsala kommun ska i sin tur säkerställa nybyggnation av 33 000 bostäder i Bergsbrunna och de södra stadsdelarna.

Även Knivsta omfattas av fyrspårsplanerna, och ska bygga 15 000 nya bostäder fram till år 2057. I utbyte får Alsike en ny tågstation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet