Uppsalaliberalerna vill byta ut Jan Björklund mot Birgitta Ohlsson Foto: TT

Krav inom Liberalerna att byta ut partitoppen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna måste förnyas, det beskedet ger nu flera av partiets lokalavdelningar. I uppropen hörs krav om byte av partiledare såväl som ledning. Utspelet kommer samtidigt som protesterna rasar inom Moderaterna på partiledare Anna Kinberg Batras avgång.

Liberalerna i Uppsala län var de första att uttrycka krav om förnyelse, vilket Sveriges Radio rapporterade om under torsdagsmorgonen.

LÄS MER: Beskedet: Anna Kinberg Batra sitter kvar

Partiledarstriden i Liberalerna

Vi tror att Birgitta Ohlsson kan nå de yngre väljarna på ett annat sätt än vad Jan Björklund kan göra och att hon även har en politik som har den socialliberala prägel som vi vill att Liberalerna ska stå för, säger Malin Sjöberg-Högrell, länsordförande i Liberalerna i Uppsala.

Flera lokalavdelningar ansluter sig

Även Liberalerna i Järfälla och Nynäshamn har nominerat Birgitta Ohlsson till ny partiordförande. Likaså inom Liberalernas länsförbund i Örebro län står man bakom valet av Ohlsson, men där är styrelsen splittrade i frågan.

– Jag har fullt förtroende för Jan Björklund och tycker att det är ett dåligt beslut. Dock deltog jag inte på styrelsemötet när beslutet togs, säger Anna Ågerfalk, oppositionsråd i Region Örebro län.

Liberalerna Jönköping ansluter sig också till dem som vill se Birgitta Ohlsson leda partiet. Ordföranden för lokalföreningen i Jönköping Albert Söderlind ser inga egentliga hinder med att byta partiledare med mindre än ett år till valet.

– Det är alltid riskabelt att byta partiledare, men Birgitta Ohlsson är ingen nykomling så jag tror inte att det kommer att vara några problem.

Vill byta hela partitoppen

Liberalerna i Uppsala län vill också byta ut partiets båda vice ordföranden vid landsmötet i november och nominerar Cecilia Wikström som förste vice partiledare och Christer Nylander till andre vice ordförande.

Men då är det mindre än ett år kvar till valet, är inte det lite tajt inpå?

Vi tror att det här kan ge den energikick som vi behöver ha och vi har ju stått och stampat på ungefär samma röstsiffror som i flera år. Vi tror att med en ny trio på toppen så gör det inget att vi byter partiledning ett år innan utan vi får en förnyelsekick som kommer att hjälpa oss att dra nya väljare inför valet 2018, säger Malin Sjöberg-Högrell,

LÄS MER: C och M populäraste regeringspartierna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledarstriden i Liberalerna

Mer i ämnet